FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glumica Neva Rošić proslavila 50 godina rada

RIJEKA, 10. travnja 2005. (Hina) - Nastupom u komediji "Galeb" AntunaPavlovića Čehova u petak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivanapl. Zajca" u Rijeci glumica Neva Rošić svečano je proslavila 50 godinaumjetničkog rada.
RIJEKA, 10. travnja 2005. (Hina) - Nastupom u komediji "Galeb" Antuna Pavlovića Čehova u petak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" u Rijeci glumica Neva Rošić svečano je proslavila 50 godina umjetničkog rada.

Predstavu "Galeb" režirao je Jagoš Marković a glumili su, uz Nevu Rošić, Alen Liverić, Zdenko Botić, Leonora Surian, Adnan Palangić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Žarko Radić, Predrag Sikimić, Denis Brižić i Dragana Tomšić.

Kostime je osmislio Leo Kulaš, svijetlo oblikovao Deni Šesnić a redatelj Marković je također scenograf te autor izbora glazbe.

Neva Rošić, rođena 1935. godine u Rijeci, na tadašnjem Sušaku, a Akademiju dramskih umjetnosti završila je u Zagrebu.

Glumila je najprije u tadašnjem Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjoj "Gavelli", a od 1968. u zagrebačkom HNK. Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupila je u 29 sezona.

Tijekom svoga 50-godišnjeg umjetničkog rada Neva Rošić odglumila je više od sedamdeset uloga u najraznovrsnijem dramskom repertoaru. Nastupala je i na televiziji te na filmu.

Dobitnica je sedamnaest nagrada, među kojima je i nagrada "Dubravko Dujšin", dvije nagrade "Vladimir Nazor", od kojih jedna za životno djelo, dvije nagrade Grada Zagreba, te dvije "Sterijine" nagrade, Neva Rošić ističe se i po svom pedagoškom radu - godine 1978. počela je predavati na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu kao vanjski suradnik a od 1989. kao redoviti profesor.

Nakon predstave čestitke i zahvale za dosadašnji umjetnički rad Nevi Rošić uputili su na sceni riječkog HNK njegova intendantica Mani Gotovac, predstavnici Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Udruge dramskih umjetnika, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te, u ime ministra kulture Bože Biškupića tajnik u Ministarstvu kulture Srećko Šestan.

Pročitani su i brojni brzojavi s čestitkama.

U gledalištu riječkog kazališta je, među brojnim uglednicima iz svijeta kazališta, bio i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader sa suprugom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙