FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival frankofonog kazališta od 13. do 17. travnja u Zagrebu

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Drugi festival frankofonog kazališta"Mjesto susreta" održat će se od 13. do 17. travnja u Zagrebu sproduženim programom 20. travnja u Zadru.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Drugi festival frankofonog kazališta "Mjesto susreta" održat će se od 13. do 17. travnja u Zagrebu s produženim programom 20. travnja u Zadru.

Festival na kojem će biti prikazane amaterske i profesionalne predstave organiziraju Društvo studenata Hrvatska/Francuska i Francuski institut u Zagrebu.

Frankofono kazalište, kako napominje umjetnički ravnatelj Berislav Juraić, označava kazalište i umjetnika kojemu je zajednička uporaba francuskoga jezika, a uključuje i svakog kazališnog umjetnika koji se služi francuskim jezikom u svojim umjetničkim djelima.

Tema je ovogodišnjeg festivala kulturna raznolikost i u tom smislu festival će biti mjesto susreta frankofone s drugim nefrankofonim kulturama.

Na festivalu će nastupiti kazališne družine iz Francuske, Rumunjske, Hrvatske i s Korzike.

U želji da se festival proširi u Hrvatskoj, u Zadru će biti prikazane dvije predstave kazališnih družina iz Zadra i Pariza.

Nakon odgledanih predstava publika će moći razgovarati s umjetnicima, a bit će organiziran i okrugli stol o kulturnoj raznolikosti u kazalištu, napominju organizatori.

Festival je potpomognut sredstvima Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreb te nekih stranih organizacija.

Kazališna družina "Les Baladins" otvorit će festival performansom "Poziv na putovanje" koji govori o različitim kulturama, patnjama i toleranciji.

Isti će dan nastupiti i čakovečka kazališna družina "Pinklec" koja se u predstavi "Osvajanje Meksika", prema tekstu A. Artauda, bavi temom religijske tolerancije.

Drugi dan festivala nastupit će "Compagnie D'eux Deux" (Rumunjska/Francuska) s obradom Čehovljeve novele "Dobročinitelj" o dvoje glumaca koji žive zajedno i međusobno se (ne) toleriraju.

Nadovezujući se na temu tolerancije, korzikanska "Compagnie Theatre Alibi" izvest će "Zabavu", komediju talijanskog pisca Spira Scimonea o toleranciji u jednoj tročlanoj obitelji.

Drugi dio festivala progovorit će o patnjama i ranama današnjeg svijeta. Compagnie Theatre Alibi izvest će dramu" Prometeo" Rodriga Garcije (podrijetlom Argentinca), koja kroz život jednog boksača, modernog Prometeja, progovara o patnjama i boli ovoga svijeta.

O problemima današnjeg Haitija govorit će predstava Compagnie Les Bons Camarades (Francuska) "Jeka propasti/Smrtnici".

U Zadru će biti prikazane predstave Compagnie Les Bons Camarades te "Glasine" francuskog dramatičara Jean-Michel Ribbesa u izvedbi kazališne družine Francofolie koja djeluje na Sveučilištu u Zadru.

Predstave će se u Zagrebu igrati u Teatru &TD i Tvornici, a u Zadru u Hrvatskoj kazališnoj kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙