FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neva Rošić ulogom u "Galebu" proslavila 50 godina umjetničkog rada

RIJEKA,9. travnja 2005.(Hina) - Nastupom u komediji "Galeb" AntunaPavlovića Čehova večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK)"Ivana pl. Zajca" u Rijeci glumica Neva Rošić svečano proslavila 50godina umjetničkog rada.
RIJEKA,9. travnja 2005.(Hina) - Nastupom u komediji "Galeb" Antuna Pavlovića Čehova večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) "Ivana pl. Zajca" u Rijeci glumica Neva Rošić svečano proslavila 50 godina umjetničkog rada.

Predstavu "Galeb" režirao je Jagoš Marković a glumili su, uz Nevu Rošić, Alen Liverić, Zdenko Botić, Leonora Surian, Adnan Palangić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Žarko Radić, Predrag Sikimić, Denis Brižić i Dragana Tomšić.

Kostime je osmislio Leo Kulaš, svijetlo oblikovao Deni Šesnić a redatelj Marković je također scenograf te autor izbora glazbe.

Neva Rošić, rođena 1935. godine u Rijeci, na tadašnjem Sušaku, a Akademiju dramskih umjetnosti završila je u Zagrebu.

Glumila je najprije u tadašnjem Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjoj "Gavelli", a od 1968. u zagrebačkom HNK. Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupila je u 29 sezona.

Tijekom svoga 50-godišnjeg umjetničkog rada Neva Rošić odglumila je više od sedamdeset uloga u najraznovrsnijem dramskom repertoaru. Nastupala je i na televiziji te na filmu.

Dobitnica je sedamnaest nagrada, među kojima nagrada "Dubravko Dujšin", dvije nagrade "Vladimir Nazor", od kojih jedna za životno djelo, dvije nagrade Grada Zagreba, te dvije "Sterijine" nagrade,

Neva Rošić ističe se i po svom pedagoškom radu - godine 1978. počela je predavati na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu kao vanjski suradnik a od 1989. kao redoviti profesor.

Nakon večerašnje predstave čestitke i zahvale za dosadašnji umjetnički rad Nevi Rošić uputili su na sceni riječkog HNK njegova intendantica Mani Gotovac, predstavnici Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Udruge dramskih umjetnika, riječki gradonečlnik Vojko Obersnel te, u ime ministra kul tajnik u Ministarstvu kulture Srećko Šestan uime ministra Bože Biškupića.

Pročitani su i brojni brzojavi s čestitkama.

U gledalištu riječkog kazališta večeras je, među brojnim uglednicima iz svijeta kazališta, bio i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader sa suprugom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙