FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 23. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

GOSPIĆ - Policija je sinoć uhitila Josipa Mraovića (57) iz Bilaja, osumnjičenog da je 13. travnja silovao 28-godišnju američku državljanku, košarkašicu KK Gospić - Industrogradnja. Kako se doznaje od glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova i u ličko-senjskoj Policijskoj upravi, osumnjičeni je uhićen u 21,50 sati i bit će sproveden u Istražni centar Županijskog suda u Gospiću. Pritvor osumnjičenom određen je na prijedlog riječkog Županijskog državnog odvjetništva. Gospićki Županijski sud u četvrtak je pokrenuo istragu protiv Mraovića, a glavni državni odvjetnik je za daljnje postupanje po tom predmetu odredio Državno odvjetništvo u Rijeci radi nesmetanog i objektivnog vođenja daljnjeg postupka.

SPLIT - Uručenjem nagrada Ministarstva kulture za najbolji dramski tekst u prošloj godini "Marin Držić" sinoć je u Splitu svečano otvoren 15. festival hrvatske drame i autorskom kazališta "Marulićevi dani". Prva nagrada "Marin Držić" dodijeljena je Miri Gavranu, jednom od najprevođenijih suvremenih hrvatskih pisaca, za dramu "Nora danas". Drugu nagradu dijele Marijana Nola i Gordana Ostović. Prva ju je zaslužila dramom "Fantazija", a druga dramom "Parsifal". "Kazalište u kući" dramske umjetnice Zdenke Heršak i "Točka izvorišta" Maje Sviben svojim su autoricama donijele treću nagradu. Nakon svečanosti dodjele nagrada i otvaranja Festivala izvedena je prva predstava u festivalskoj konkurenciji - "Veliki bijeli zec" Ivana Vidića u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi zagrebačkog ZKM-a.

ŠIBENIK - U šibenskoj Gradskoj vijećnici sinoć su predstavljene knjige "Šibenska 'Hrvatska rieč' (1905. - 1914.) i "Povijest šibenskog novinstva (XIX. I XX: st.)" autora Josipa Vidakovića, redovitog profesora Sveučilišta u Zadru i njegove suradnice Ane Šimić. Promocija je organizirana u povodu Dana hrvatske knjige, u spomen na 1501. godinu kada je zgotovljena Marulićeva "Judita", i 100-te obljetnice prvih šibenskih novina, čiji je prvi broj izišao na jučerašnji dan 1905. godine. "Hrvatsku rieč" pokrenuo je Vladimir Kulić, koji je bio izdavač i odgovorni urednik.

ZAGREB - Roman Luke Paljetka "Skroviti vrt - Dnevnik Cvijete Zuzorić, plemkinje dubrovačke" predstavljen je sinoć u Zagrebu. Nakladnik romana je zagrebačka izdavačka kuća Profil.

O Paljetkovu romanu govorio je urednik knjige Velimir Visković, talijanistica Iva Grgić i akademik Tonko Maroević. Paljetkov roman je višedimenzionalno i teško nadmašivo djelo, ustvrdio je Maroević i dodao kako nam je autor darovao jedno pravo remek-djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙