FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odjel za kardijalnu kirurgiju KB Dubrava dobio ISO certifikat

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Odjel za kardijalnu kirurgiju KBDubrava u Zagrebu prvi je klinički odjel jedne državne bolnice uHrvatskoj koji je uspio dobiti ISO 9001:2000 certifikat kvalitete.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Odjel za kardijalnu kirurgiju KB Dubrava u Zagrebu prvi je klinički odjel jedne državne bolnice u Hrvatskoj koji je uspio dobiti ISO 9001:2000 certifikat kvalitete.

Certifikat ISO 9001:2000 - međunarodnu normu koja opisuje sustav upravljanja kvalitetom - dodijelila je norveška tvrtka Det Norske Veritas (DNV), koja u Hrvatskoj djeluje od početka 90-ih godina te je najveća certifikacijska kuća u nas i drži 36 posto domaćeg tržišta ISO certifikata.

Certifikat je uručen danas na svečanosti 10-godišnjice Odjela za kardijalnu kirurgiju KB Dubrava u Zagrebu, koja je prethodila simpoziju "Moderni pristupi liječenju bolesti mitralnog zaliska", priopćeno je iz DNV-a.

"Među nešto više od 1100 ISO certifikata, koliko ih je dodijeljeno u Hrvatskoj, ovaj koji danas dodjeljujemo rezultat je najbolje implementiranog sustava u Hrvatskoj" izjavio je direktor za jadranske zemlje tvrtke Det Norske Veritas, Krešimir Paliska, predajući certifikat voditelju Odjela za kardijalnu kirurgiju KB Dubrava dr. Željku Sutliću.

Proslava desete godišnjice Odjela za kardijalnu kirurgiju održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, kojega je na svečanosti u KB Dubrava predstavljao njegov izaslanik, prof. dr. Izet Aganović.

Kardijalna ili srčana kirurgija posebno je važna struka u našoj medicini jer više od 50 posto hrvatskog stanovništva pobolijeva od bolesti srca i krvnih žila. Smrtnost od tih bolesti u našoj se zemlji gotovo izjednačila sa smrtnošću od karcinoma te u toj statistici "pratimo" trendove u razvijenim zemljama Europe.

Kardijalnom kirurgijom u Hrvatskoj se bave tek četiri institucije. Jedna među njima je Odjel za kardijalnu kirurgiju u KB Dubrava u Zagrebu, na kojemu je prošle godine izvedeno gotovo 500 kardiokirurških operacija kod odraslih bolesnika.

Odjel je 21. ožujka 2005. uspješno certificirao vlastiti sustav upravljanja kvalitetom, prema međunarodnoj normi ISO 9001:2000 za područje liječenja kardiokirurških bolesnika.

Stjecanje ISO 9001:2000 certifikata rezultat je desetogodišnjih nastojanja kojima je Odjel za kardijalnu kirurgiju KB Dubrava nastojao poboljšati kvalitetu rada, prema standardnim, europskim metodama mjerenja, kako su one definirane u EuroSCORE sustavu.

Na Odjelu se trenutačno vodi i 11 znanstvenih istraživanja, a Odjel od samih početaka ima razvijenu suradnju s nizom stranih stručnjaka.

Certificiranje procesa liječenja kardiokirurških bolesnika u KB Dubrava jedan je od prvih pokušaja procjene kvalitete rada u hrvatskoj medicini, a samom odjelu poslužit će kao priprema za reorganizaciju u Kliniku za kardijalnu kirurgiju.

U postupku certificiranja, koji je izveden pod vodstvom dr. Davora Barića, sudjelovali su svi članovi Odjela za kardijalnu kirurgiju i Odjela kardijalne anestezije s intenzivnim liječenjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙