FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osječko-baranjskoj županiji navodnjava se tek oko 1500 hektara

OSIJEK, 29. travnja 2005. (Hina) - U Osječko-baranjskoj županijinavodnjava se tek oko 1500 hektara, a u cijeloj Hrvatskoj samo neštoviše od 7000 hektara obradivih povšina, istaknuto je na današnjemstručnom skupu u osječkoj Županijskoj komori, na kojem je naglašenavažnost navodnjavanja prije svega profitabilnih kultura.
OSIJEK, 29. travnja 2005. (Hina) - U Osječko-baranjskoj županiji navodnjava se tek oko 1500 hektara, a u cijeloj Hrvatskoj samo nešto više od 7000 hektara obradivih povšina, istaknuto je na današnjem stručnom skupu u osječkoj Županijskoj komori, na kojem je naglašena važnost navodnjavanja prije svega profitabilnih kultura.

Na skupu, sa temom "Navodnjavanje - temeljni zahtjevi struke", dr. Marko Josipović sa Poljoprivrednog instituta Osijek, istaknuo je kako je cilj tog skupa ukazati na važnost stručnog navodnjavanja, te proizvođačima predstaviti putem kataloške prezentacije opremu za navodnjavanje.

Prema podacima svjetskih znanstvenih krugova, evidentno je kada je riječ o klimatskim trendovima da u budućnosti predstoje ekstremne vremenske prilike, od izrazito sušnih do kišnih perioda, te da će prednjačiti upravo ekstremno sušni, dodao je.

Upravo zato navodnjavanje, i to prije svega dohododnih kultura poput povrća i voća, postaje preduvjet uspješnog poslovanja, a to podrazumijeva i nabavku adekvatnih hladnjača te preradu voća i povrća, istaknuto je na skupu.

Kao problem dr. Josipović je istaknuo što je Hrvatska dobila kratak rok za pripremu projekata za predpristupne fondove EU. S druge, pak strane "najbolje će proći oni koji već imaju pripremljene projekte" dodao je.

U Osječko-baranjskoj županiji u tijeku je izrada projektne dokumentacije za navodnjavanje, koja po riječima dr. Josipovića, treba biti gotova do jeseni.

Stručni skup o navodnjavanju organizirali su HGK Županijska komora Osijek u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom i osječkim Poljoprivrednim institutom, Upravnim odjelom za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko-baranjske županije i Hrvatskim zavodom za poljoprivredno savjetodavnu službu.

(Hina) xvs yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙