FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković i Stächele o suradnji na području poljoprivrede

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković i ministar prehrane i ruralnograzvoja njemačke savezne države Baden Württemberg Will Stächelerazgovarali su danas o mogućnostima suradnje između dviju zemalja napodručju poljoprivrede i ruralnog razvoja.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i ministar prehrane i ruralnog razvoja njemačke savezne države Baden Württemberg Will Stächele razgovarali su danas o mogućnostima suradnje između dviju zemalja na području poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kao jedan od vidova suradnje istaknuta je mogućnost povećanja konkurentnosti obiteljskih gospodarstava. Pritom je nužno, kako je istaknuo Stächele, raditi na modernim marketinškim akcijama kako bi se tim gospodarstvima omogućio plasman njihovih proizvoda na tržište.

Stächele je dodao kako su mogućnosti za suradnju dvije zemlje velike te kako oni Hrvatskoj sigurno mogu pomoći svojim iskustvima i savjetima. Dodao je kako oni u Baden Württembergu posebice rade na izobrazbi mladih poduzetnika te i u tom segmentu vidi mogućnost za suradnju sa Hrvatskom.

Čobanković je njemačko izaslanstvo, koje do 7. travnja boravi u Hrvatskoj, upoznao sa stanjem hrvatske poljoprivrede, aktivnostima koje se provode u razvoju ruralnih prostora te mjerama koje Ministarstvo provodi s ciljem razvoja poljoprivrede.

Kao strateške odrednice hrvatske poljoprivrede Čobanković je istaknuo povećanje konkurentnosti domaćih proizvoda, nužnost restrukturiranja poljoprivredne proizvodnje u pravcu razvoja radno intenzivnih djelatnosti poput voćarstva, maslinarstva, povrtlarstva, cvjećarstva itd.

Dodao je kako su s ciljem razvoja spomenutih djelatnosti doneseni i programi podizanja trajnih nasada kojima se do ulaska Hrvatske u Europsku uniju želi povećati površine pod vinogradima, voćnjacima i maslinicima, čime bi se i potaknulo zapošljavanje u tim granama.

Čobanković je njemačkog kolegu upoznao i sa modelima potpore, programom razvoja govedarske proizvodnje, mjerama koje se provode u području kontrole hrane, a posebno je istaknuo kako je za povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede nužno raditi na okrupnjavanju poljoprivrednih gospodarstava.

Stächele je ministra Čobankovića pozvao u uzvratni posjet pokrajini Baden Württemberg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙