FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljanje austrijske prehrambene industrije

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - U Zagrebu će se na jesen održatikonferencija ministara poljoprivrede srednjoeuropskih zemalja na kojojće glavna tema biti pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji (EU),najavili su danas hrvatski i austrijski ministri poljoprivrede PetarČobanković i Josef Proell na konferenciji za novinare održanoj usklopu prezentacije austrijske prehrambene industrije koja se jučer idanas održava u Zagrebu.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - U Zagrebu će se na jesen održati konferencija ministara poljoprivrede srednjoeuropskih zemalja na kojoj će glavna tema biti pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji (EU), najavili su danas hrvatski i austrijski ministri poljoprivrede Petar Čobanković i Josef Proell na konferenciji za novinare održanoj u sklopu prezentacije austrijske prehrambene industrije koja se jučer i danas održava u Zagrebu.

Na prezentaciji je prisutno 70-ak austrijskih prehrambenih tvrtki koje predstavljaju vlastite proizvode zainteresiranim hrvatskih tvrtkama (prisutno ih je oko 110), a organizator prezentacije je Austrijski ured za vanjsku trgovinu.

Ministar Čobanković je istaknuo kako su ovakvi susreti idealna prilika za povezivanje gospodarstvenika dviju zemalja, ali i daljnje jačanje gospodarske suradnje.

Govoreći o izazovima koje čekaju hrvatsku poljoprivredu na putu ulaska u EU kazao je kako treba poraditi na povećanju proizvodnje onih proizvoda u kojima Hrvatska ne zadovoljava domaće potrebe. Podsjetio je kako su strateške odrednice hrvatske poljoprivrede povećanje govedarske proizvodnje, razvoj radno intenzivnih djelatnosti poput voćarstva, povrtlarstva, cvjećarstva, vinogradarstva te kako Hrvatska mora svoje zakonodavstvo prilagoditi onome u EU.

Austrijski ministar poljoprivrede Josef Proell je istaknuo kako je Hrvatska tržište budućnosti za Austriju, budući je gospodarski rast u Hrvatskoj iznad prosjeka EU, a velik dio distribucije proizvoda za BiH i Srbiju i Crnu goru ide upravo preko Hrvatske.

Stoga austrijski poduzetnici, drži Proell, trebaju iskoristiti te prednosti kako bi što bolje plasirali svoje proizvode na spomenuta tržišta.

Dopredsjednik Austrijske gospodarske komore Richard Schenz kazao je kako su Komora, kao i austrijska Vlada, uvijek stajali i stajat će iza nastojanja Hrvatske da uđe u EU. Mišljenja je kako treba izbjegavati bespotrebno odgađanje pregovora te drži kako će Europa biti ujedinjeno tržište kada joj se pridruže zemlje kao što su Hrvatska, Rumunjska i Bugarska.

Schenz je kazao kako su austrijska poduzeća shvatila da u Hrvatskoj postoji stabilnost te sve više investiraju u hrvatsko gospodarstvo, a taj će se uzlazni trend nastaviti i u ovoj godini. Iznio je podatak da od ukupnih stranih ulaganja u Hrvatsku koja od 1994. iznose 10,4 milijardi dolara, na austrijska ulaganja otpada 26 posto ili 2,7 milijardi dolara.

Pritom su austrijske tvrtke najviše ulagale u sektor financija, telekomunikacija, turizam, graditeljstvo, tekstil, zaštitu okoliša itd.

Hrvatska je u Austriju lani izvezla roba za 756,57 milijuna dolara, što je 57,8 posto više nego u godini ranije, a iz Austrije je uvezeno roba za 1,13 milijarde dolara, ili 20,1 posto više nego 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙