FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: proljetna sjetva u otežanim uvjetima

OSIJEK, 8. travnja 2005. (Hina) - Proljetna sjetva u Osječko-baranjskojžupaniji, po sadašnjim procjenama, trebala bi se obaviti na više od112 tisuća hektara, a odvija se u otežanim uvjetima zbog dugotrajnihnepovoljnih vremenskih prilika i poodmaklih agrotehničkih rokova zaneke kulture.
OSIJEK, 8. travnja 2005. (Hina) - Proljetna sjetva u Osječko-baranjskoj županiji, po sadašnjim procjenama, trebala bi se obaviti na više od 112 tisuća hektara, a odvija se u otežanim uvjetima zbog dugotrajnih nepovoljnih vremenskih prilika i poodmaklih agrotehničkih rokova za neke kulture.

Istaknuto je to na današnjem sastanku predstavnika poljoprivrednih proizvođača i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u osječkoj Županijskoj komori.

Voditelj Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke Komore Ernest Nad kazao je kako je najviše površina, oko 78.500 hektara, predviđeno za sjetvu merkantilnog kukuruza, kojemu su proizvođači najskloniji, dok je zanimanje za soju manje nego ranijih godina, pored ostaloga, zbog uvoza jeftine soje iz Argentine.

Savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Ljupko Tabaković izvijestio je kako se procjenjuje da će se proljetna sjetva u Hrvatskoj obaviti na 730-740 tisuća hektara, a da je do sada za poticaje isplaćeno 923 milijuna kuna, od čega 586 milijuna za biljnu proizvodnju.

Tabaković je najavio uvođenje kartica za "plavi dizel", s kojima će proizvođači na crpkama uzimati normalno dizelsko gorivo po cijeni "plavog", kazavši kako su do sada uočene brojne zlouporabe u korištenju ovoga goriva, posebice u ribarstvu.

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević ocijenio je proljetnu sjetvu teškom i neizvjesnom, ustvrdivši da će se kašnjenje poticaja, poskupljenje "plavog dizela", uz loše vremenske prilike, loše odraziti na ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙