FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ovoj godini za projekte navodnjavanja 29 milijuna kuna

ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Prema Master planu navodnjavanjapoljoprivrednih površina u ovoj će se godini sufinancirati projektinavodnjavanja, kao i sanacija postojećih sustava u 13 županija, za štosu osigurana sredstva od gotovo 29 milijuna kuna, kazao je danasdržavni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Božo Galić,predstavljajući Master plan navodnjavanja poljoprivrednih površina.
ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Prema Master planu navodnjavanja poljoprivrednih površina u ovoj će se godini sufinancirati projekti navodnjavanja, kao i sanacija postojećih sustava u 13 županija, za što su osigurana sredstva od gotovo 29 milijuna kuna, kazao je danas državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Božo Galić, predstavljajući Master plan navodnjavanja poljoprivrednih površina.

Taj su plan izradili stručnjaci zagrebačkog Agronomskog fakulteta, sukladno odluci Vlade o pokretanju Projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama, koji je označen kao najveći razvojni projekt hrvatske poljoprivrede.

Sanacijama sustava akumulacija i crpnih stanica u 2005., kako je pojasnio Galić, ponovo će se moći navodnjavati 6.560 hektara poljoprivrednog zemljišta, a izgradnjom brana i pregrada osigurala bi se dovoljna količina vode za navodnjavanje novih 3.560 hektara.

U naredne tri godine, kako je najavio Galić, planira se povećanje navodnjavanih površina za oko 8 do 9.000 hektara godišnje

U Hrvatskoj se u 2003. godini navodnjavalo oko 7.500 hektara poljoprivrednih površina, a prošle godine 11.700 hektara.

Cilj Projekta navodnjavanja, kako je istaknuto, je poboljšati gospodarenje prirodnim resursima, organiziranje infrastrukture u poljoprivredi, okrupnjavanje poljoprivrednih površina te uvođenje novih tehnologija u navodnjavanju i proizvodnji.

Navedene mjere također će potaknuti promjenu strukture proizvodnje uvođenjem dohodovnijih kultura, koje Hrvatska danas uvozi, te će projekt u konačnici rezultirati jačim makroekonomskim učinkom.

Svi projekti navodnjavanja, kako je rečeno, realizirat će se na nivou županija, koje su do 31. ožujka zaprimile oko 80 zahtjeva za financiranje navodnjavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙