FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan poljoprivredne savjetodavne službe

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Educiranje i informiranjepoljoprivrednika o programima EU, poput SAPARD-a, suradnja sinstitucijama, nastavak rada na započetim projektima te navodnjavanje,neke su od glavnih zadaća Hrvatskog zavoda za poljoprivredu isavjetodavnu službu (HZPSS), istaknuto je danas na proslavi 14.obljetnice te službe.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Educiranje i informiranje poljoprivrednika o programima EU, poput SAPARD-a, suradnja s institucijama, nastavak rada na započetim projektima te navodnjavanje, neke su od glavnih zadaća Hrvatskog zavoda za poljoprivredu i savjetodavnu službu (HZPSS), istaknuto je danas na proslavi 14. obljetnice te službe.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković istaknuo je pritom veliku ulogu te institucije u funkciji razvoja poljoprivrede, posebice educiranja poljoprivrednih proizvođača.

Naglasio je da u procesu priključenja Hrvatske Europskoj uniji (EU) poljoprivredno savjetodavna služba dobiva još jedan važan zadatak - posredništvo između naših poljoprivrednika i institucija EU.

Podsjećajući da hrvatske poljoprivrednike treba pripremiti na izazove koje ih očekuju ulaskom u EU, ministar je kao strateške odrednice hrvatske poljoprivrede naveo povećanje proizvodnje, povećanje samodostatnosti poljoprivrednih proizvoda te povećanje konkurentnosti.

Dekanica zagrebačkog Agronomskog fakulteta Jasmina Havranek drži da je znanje vrlo važno u razvoju poljoprivrednog sektora. Dodala je kako je struktura znanja naših poljoprivrednika niska te je u tom smislu važna uloga savjetodavne službe.

Govoreći o radu HZPSS-a, ravnatelj Zavoda Ivan Katalinić istaknuo je djelovanje Zavoda u provedbi Operativnih programa razvitka gospodarske proizvodnje i podizanja trajnih nasada.

HZPSS broji 202 djelatnika te ima 103 ureda diljem Hrvatske.

Predstavnici HZPSS-a na svečanosti su ministru Čobankoviću uručili priznanje za suradnju sa savjetodavnom službom u prošloj godini.

Služba ima zadaću stručnog savjetovanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, povezivanja znanstvenih, stručnih institucija i stručnih udruženja u provođenju primijenjenog istraživačkog rada i školovanja za potrebe obiteljskih gospodarstava, izrađuje metode i mjerila savjetodavnog rada te se bavi izdavačkim radom za potrebe obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a vodi i upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Republike Hrvatske i prati napredna gospodarstva, koja su izabrana kao ogledna.

Istodobno obavlja osnovna laboratorijska ispitivanja za potrebe proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, organizira praćenje i prikupljanje podataka i pojavu biljnih bolesti i štetočina zbog pravodobnog upozoravanja o primjeni zaštite.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙