FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG o izbornom procesu

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Predsjednica udruge GONG SuzanaJašić pozvala je danas građane da do 30. travnja provjere jesu li nabiračkim popisima, te upozorila na netransparentnost financiranjaizborne kampanje, koja, kaže, dovodi u pitanje i transparentnost samogizbornog procesa.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Predsjednica udruge GONG Suzana Jašić pozvala je danas građane da do 30. travnja provjere jesu li na biračkim popisima, te upozorila na netransparentnost financiranja izborne kampanje, koja, kaže, dovodi u pitanje i transparentnost samog izbornog procesa.

Jašić je, na prvoj GONG-ovoj konferenciji za novinare u kampanji za lokalne izbore, upozorila da javnost ne zna tko i u kolikoj mjeri financira pojedine liste, ocjenjujući to ozbiljnim problemom, ne samo u očima GONG-a, nego i u očima međunarodnih institucija koje ocjenjuju demokratske procese u Hrvatskoj.

Zabrinjavajućom je ocijenila i činjenicu da Državno izborno povjerenstvo (DIP) nema novca za praćenje izbora, pa podatke o rezultatima neće imati u izbornoj noći, nego tek 48 sati nakon izbora.

U GONG-u smatraju da je to korak unatrag u izbornom procesu, u odnosu na prošle lokalne izbore, održane 2001., kada je DIP bio umrežen s izbornim povjerenstvima na terenu.

Jašić je izvijestila da je, unatoč poteškoćama, GONG uspio zatvoriti financijsku konstrukciju kampanje, i to uz pomoć nekoliko veleposlanstava, OESS-a i USAID-a.

Kazala je i da je udruga, još prije mjesec dana, zatražila novčanu pomoć od Vlade, no do danas nisu dobili odgovor.

"Strah nas je što će biti dalje, jer su strane donacije koje smo prikupili za ove izbore vjerojatno posljednje koje će biti moguće dobiti", rekla je Jašić, pozivajući državne institucije i domaće donatore da imaju na umu činjenicu da je neovisno promatranje izbora odlika svih demokratskih sustava.

GONG će i u ovoj izbornoj kampanji građane informirati o samom izbornom procesu, ali i o načinima na koje i nakon izbora mogu ostati aktivni u svojim sredinama.

U tu je svrhu planirano tiskanje brošure u 500 tisuća primjeraka, koja će se umetati u dnevne novine i dijeliti na GONG-ovim štandovima.

Udruga se u izbornu kampanju uključila u ponedjeljak, od kada se na tv-postajama emitira video-spot kojim se građane poziva da do 30. travnja provjere jesu li zavedeni u biračke popise.

Uz taj, GONG je pripremio još dva televizijska i radijska spota, kojima će se birače izvijestiti o tome što zapravo biraju na lokalnim izborima, te o izgledu, broju i značaju listića koje će dobiti na biralištima.

Lokalne izbore promatrat će 105 mobilnih timova promatrača, pet po svakoj županiji, koji će, procjenjuju u GONG-u, posjetiti 15 do 20 posto biračkih mjesta, a izbore će promatrati i do tisuću stalnih promatrača.

Jašić je neprofesionalnim i nekorektnim ocijenila to što su Hrvatski narodnjaci u Zagrebu kao dio svog imidža istaknuli narančastu boju.

"Narančasta boja znak je neovisnih promatrača i nadamo se da građani Narodnjake neće pomiješati s GONG-om", kazala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙