FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG: Uoči lokalnih izbora upitna edukativna kampanaj građana

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Udruga Gong upozorila je u današnjempriopćenju da se izmjene važnih zakona o lokalnoj i područnojsamoupravi ponovno događaju neposredno uoči izbora, te da zbogkratkoće rokova i nedostataka novca u pitanje dolazi provedbaedukacijske kampanje građana uoči lokalnih izbora.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Udruga Gong upozorila je u današnjem priopćenju da se izmjene važnih zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi ponovno događaju neposredno uoči izbora, te da zbog kratkoće rokova i nedostataka novca u pitanje dolazi provedba edukacijske kampanje građana uoči lokalnih izbora.

Gong je stoga uputio zamolbu premijeru Ivi Sanaderu da Vlada sufinancira dio troškova edukativne kampanje koji se odnose na produkciju spotova i tiskanje brošura za dnevne novine u ukupnom iznosu od 260 tisuća kuna, jer smatra da je to jedini način da se provede edukacija birača.

U priopćenju, koje je potpisala predsjednica Gong-a Suzana Jašić, ističe se da je Gong pripremio plan edukativne kampanje i pokušao prikupiti novac, ali ona dolazi u pitanje zbog sve manjeg broja stranih donatora i nedostatka interesa domaćih donatora.

"Na žalost, s obzirom na kratkoću rokova, malo je vjerojatno da će birači na birališta izaći informirani i educirani, posebno zbog činjenice da kampanje informiranja birača ne provodi niti jedno državno tijelo", ističe se u priopćenju.

Udruga Gong također ističe da je Hrvatski sabor samo četrdeset dana prije lokalnih izbora donio nove zakone o lokalnoj i područnoj samoupravi te o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Upozorava međutim da se samo 45 dana prije lokalnih izbora u saborskoj proceduri nalazi Konačni prijedlog zakona o područjima županija, gradova i općina u RH zbog čega javnost još uvijek ne zna koliko točno općina i gradova ima u Hrvatskoj.

U proceduri je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi kojim se, među ostalim, ustanovljuju veliki gradovi i definira njihov djelokrug, propisuje decentralizacija poslova i jačanje lokalne samouprave itd.

"Prije lokalnih izbora građani bi trebali znati ne samo kako i u koja tijela biraju predstavnike, već i koje su posljedice izbora, koji je djelokrug rada izabranih tijela, kako funkcionira lokalna samouprava i što to sve znači za život samih građana", navodi se u priopćenju Gong.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙