FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KHIP: izbor Mudrinića za predsjednika GSV-a je udarac socijalnom dijalogu

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Konfederacija hrvatske industrije ipoduzetnika (KHIP) ocijenila je danas da je izborom predstavnika jednemultinacionalne kompanije za predsjednika Gospodarsko-socijalnogvijeća (GSV) zadan ozbiljan udarac socijalnom dijalogu u Hrvatskoj.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika (KHIP) ocijenila je danas da je izborom predstavnika jedne multinacionalne kompanije za predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) zadan ozbiljan udarac socijalnom dijalogu u Hrvatskoj.

KHIP u priopćenju tvrdi kako je jučerašnja odluka GSV-a da predsjedanje nacionalnim tripartitnim tijelom u ime Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) preuzme predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić "još jedan presedan kojim hrvatski model socijalnog dijaloga pokazuje da se sve više udaljava od europske prakse".

KHIP također ističe da mu je HUP "nedemokratskim opstrukcijama, kršenjem zakona, uskraćivanjem ustavnih prava i gaženjem međunarodnih konvencija" onemogućio ulazak u GSV, pa je zato Hrvatska danas jedina europska zemlja u kojoj u socijalnom dijalogu kao partner sindikatima i Vladi figurira udruga koja zastupa interese manje od jedan posto gospodarskih subjekata.

Kada takva udruga vodeće mjesto u socijalnom dijalogu prepusti predstavniku multinacionalne tvrtke, to je pokazatelj nebrige o stvarnim interesima hrvatskog gospodarstva i potvrda kolonijalnog statusa Hrvatske, kaže se u priopćenju.

Osim toga, Hrvatska je danas jedina zemlja u Europi u kojoj su iz socijalnog dijaloga isključene važne interesne grupe i organizacije civilnog društva koje zagovaraju interese obrtnika, seljaka, potrošača, poreznih obveznika, nezaposlenih, umirovljenika, ekoloških organizacija i sl.

Odgovornost za takvo stanje KHIP pripisuje predstavnicima Vlade u GSV-u pa smatra da bi odgovarajuće konzekvence trebala snositi potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koja u godinu dana predsjedavanja GSV-om "nije pokazala sposobnost za uređenje odnosa u socijalnom dijalogu".

KHIP zahtijeva da Vlada hitno pristupi usklađivanju modela socijalnog dijaloga i ustroja GSV-a s uobičajenom praksom u zemljama članicama Europske unije, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙