FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 24. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

PULA - Predsjednica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin na konferenciji za novinare u Puli je, govoreći o zaključcima upravo završene konferencije o provođenju politike ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, izrazila nezadovoljstvo zastupljenošću žena na kandidacijskim listama za lokalne izbore. Nema govora o uravnoteženoj zastupljenosti na kandidacijskim listama, rekla je. Na nekim listama za županijske skupštine uopće nema žena, ili su one nositeljice marginalnih stranaka koje nemaju izgleda prijeći izborni prag. No iznimka je grad Zagreb, gdje su četiri nositeljice izbornih lista jakih političkih stranaka, istakla je.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava i njezin kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika i nositelj liste Miroslav Rožić, predstavili su danas na konferenciji za novinare svoj program za lokalne izbore u Zagrebu 15. svibnja pod sloganom "Bez farbanja". Kao prioritet Rožić je istaknuo borbu protiv korupcije u gradskoj upravi, sporu birokraciju te sukob interesa. Među prioritetima ukoliko dođu na vlast u gradu istaknuo je mnogi komunalne probleme, posebice vezane uz smeće, promet i parkirališta te dodao da će se zauzeti za smanjenje prireza i besplatan javni prijevoz. Na konferenciji za novinare bili su i drugi i treći na listi, Ivan Friščić i Tonči Tadić.

SPLIT - Hrvatska stranka prava skupom u Splitu počela je svoju predizbornu promidžbu za lokalne izbore, a njezin predsjednik Anto Đapić istaknuo je da je ta stanka "šansa za Hrvatsku". Anto Đapić smatra da izbori nadilaze lokalne okvire. Izbori mogu biti veliki zaokret u državi, ocijenio je, ponajprije u smislu da se vanjska politika počne kreirati na temelju unutarnje, a ne da vanjska politika kreira unutarnju. U svim izbornim jedinicama u Hrvatskoj HSP na lokalne izbore izlazi samostalno, rekao je Anto Đapić.

KARLOVAC - Kandidate s koalicijske liste za izbor članova karlovačke Županijske skupštine predstavili su danas SDP i HSS. Predsjednik Izbornog centra Ivan Štajduhar (SDP) predstavio je Božu Johu (SDP) kao nositelja liste i budućeg župana u slučaju izborne pobjede, ističući da je "magistar Joha odabran za nositelja liste jer je uspješan aktualni gradonačelnik Karlovca". Nositelj liste Božo Joha rekao je da su svi na listi provjereni kandidati, koji su već bili uspješni na kušnji kod birača, a dosadašnjim su aktivnostima pokazali da će moći odgovarati za realizaciju programa. Na pitanje hoće li u slučaju pobjede nastaviti pokrenute projekte u Županiji, posebice izgradnju industrijske zone u uništenoj Vojarni "Luščić", Božo Joha je odgovorio da se neće prekidati ništa što je u interesu građana.

RIJEKA - Predsjednik Primorsko-goranskoga saveza Nikola Ivaniš rekao je na tiskovnoj konferenciji da se nada da je nedavna izjava premijera Sanadera u kojoj izjednačava regionalizam i autonomaštvo rezultat unutarstranačkih problema i istaknuo da se u Hrvatskoj mora otvoriti rasprava o novome regionalnom ustroju. Ivaniš je istaknuo da ta izjava nije u skladu s Ustavom RH, u kojemu stoji da je pravo na lokalnu i područnu, to jest regionalnu samoupravu zajamčeno. Istaknuo je da je regionalizam očekivan politički odgovor na centralizaciju, koja je, po njemu, na djelu u Hrvatskoj. Podsjetio je na prijedlog njegove i još tri regionalne stranke iz 2002. u tzv. goranskoj deklaraciji, da se Hrvatska podijeli na pet regija: Istru, Primorje s Likom i Gorskim kotarom, te Dalmaciju, Slavoniju s Baranjom i središnju Hrvatsku, kojeg i danas drži aktualnim.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti reagiralo je u današnjem priopćenju na medijski prikaz sabora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, održanog jučer u Osijeku, ocjenjujući da je potpuno krivo predočena situacija događaja, kao i odnosi između Ministarstva i Udruge. Nejasno je o kakvim se žestokim kritikama na račun rada Ministarstva radilo ako se uzme u obzir da je predsjednik Udruge Đuro Dečak u izvješću nekoliko puta izrazio zadovoljstvo zbog dobre suradnje, ističe se u priopćenju i dodaje da je Dečak posebno istaknuo pohvale Svjetske veteranske federacije zbog niza novina unesenih u novi zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

SISAK - U Gredi kod Siska danas je svečano osnovana Udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca koja okuplja 30-ak uzgajivača s više od 200 grla, ili oko osam posto te autohtone pasmine konja u Hrvatskoj. Na skupštini, na kojoj su bili dužnosnici Saveza udruga uzgajivača konja hrvatskog posavca i Mjesnog odbora Grede, za prvog predsjednika izabran je uzgajivač Ivan Rožanković. Kako je istaknuto, razlog za udruživanje uzgajivača hrvatskog posavca s pašnjaka Odranskog polja u posebnu udrugu zakonski su uvjeti koje uzgajivači moraju ispuniti za umatičenje pastuha i kobila u Središnju matičnu evidenciju Hrvatskoga stočarskog centra, te nemogućnost lokalnih uzgajivača da zbog udaljenosti i mnogih problema vezanih uz ispašu djeluju kroz Udrugu u Martinskoj Vesi Desnoj u sisačkoj gornjoj Posavini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙