FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30
ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30

RIM

Papa Benedikt XVI. održao je u srijedu prvu opću audijenciju na Trgu svetog Petra, te vjernicima iznio razloge koji su ga potakli da izabere ime Benedikt.

"Htio sam uzeti ime Benedikta kako bih bio povezan s prečasnim papom Benediktom XV., hrabrim i autentičnim prorokom mira, koji je vodio Crkvu u teškom razdoblju Prvog svjetskog rata", rekao je Joseph Ratzinger.

"Slijedeći njegov put želim služiti pomirbi i suglasnosti među ludima i narodima, duboko uvjeren da je veliko dobro mira prije svega dar Božji", rekao je Benedikt XVI.

TOULOUSE-BLAGNAC

Divovski Airbus A380 poletio je na svoj prvi let u 10 sati 29 minuta u srijedu. Oko 50.000 osoba pratilo je polijetanje pred videozidom na trgu Capitole u središtu francuskoga grada Toulousa.

Airbus A-380 najveći je zrakoplov na svijetu koji može prevoziti od 555 do 800 putnika, čime je nadmašio kapacitete dosadašnjeg rekordera Boeinga 747.

Zrakoplov je poletio s piste 32 zvane "Concorde", duge 3.500 metara odakle je prije 36 godina na svoj prvi let krenuo i supersonični Concorde, danas umirovljeni eksponat muzeja.

Airbus 380 će nekoliko sati provesti na svome probnom letu sa šest članova posade.

BEJRUT

Opći izbori u Libanonu održat će se 29. svibnja, izjavio je u srijedu predsjednik libanonskog parlamenta Nabih Berri, prenose agencije.

Održavanje ovogodišnjih izbora omelo je ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja 14. veljače, koje je potaknulo najgoru političku krizu u zemlji od završetka građanskog rata 1990., te je Libanon bio bez vlade punih sedam tjedana.

Međunarodna zajednica u međuvremenu je pozivala Libanonce na održavanje izbora do kraja svibnja kada istječe redoviti mandat parlamentu, sastavljenom 2000.

JERUZALEM

Protuzračni raketni projektili kojima će Rusija opskrbiti Siriju ne predstavljaju opasnost za izraelsko ratno zrakoplovstvo ali bi mogli ugroziti civilni zračni promet ako padnu u ruke "terorista", izjavio je u srijedu izraelski dužnosnik.

"Ti projektili neće utjecati na ravnotežu strateških snaga u regiji i neće spriječiti operacije našeg zrakoplovstva, kazao je dužnosnik, pojasnivši, međutim, da će biti ugroženo civilno zrakoplovstvo jer Sirija potpomaže terorističke skupine poput Hezbolaha.

Rusija će Siriji prodati modernizirane projektile Strela usprkos protivljenju izraelskog premijera Ariela Sharona. Ruski ministar obrane Sergej Ivanov rekao je da se radi o projektilima kratkog dometa, do pet kilometara.

LOME

Nekoliko četvrti u Lomeu paralizirano je u srijedu ujutro barikadama koje su podigli prosvjednici, javlja agencija France presse.

Nije zabilježen nijedan sukob s brojnim snagama sigurnosti raspoređenima uokolo. Barikade su jako brojne u područjima gdje je nastanjena oporba u Beu i Dekonu gdje su mladi posjekli stabla kako bi zaustavili promet.

Oporbena mladež, brojna u tim četvrtima, nastavlja osuđivati "pobjedu" kandidata na vlasti Faurea Gnassingbea, koji je proglašen u utorak pobjednikom predsjedničkih izbora sa 60,22 posto glasova ispred kandidata koalicije Emmanuela Akitanija Boba (38,19 posto).

Nemiri su izbili u utorak popodne u brojnim dijelovima Lomea nakon objave pobjede Faurea Gnassingbea.

ANKARA

Policija je u Istanbulu u srijedu ujutro deaktivirala dvije eksplozivne naprave, jednu na autobusnom kolodvoru a drugu ispod mosta, izvjestila je novinska agencija Anatolija.

Načelnik istanbulske policije Celalattin Cerrah je kazao da se radi o bombama od plastičnog eksploziva s vremenskim upaljačem. Prvu bombu je na autobusnom kolodvoru pronašao prolaznik. Druga je bomba pronađena na puteljku ispod mosta Halic na europskoj strani grada. Ta je bomba sadržavala 20 kilograma plastičnog eksploziva.

Nitko nije preuzeo odgovornost za postavljanje ovih eksplozivnih naprava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙