FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

SARAJEVO

Vlasti Srbije i Crne Gore sada će usmjeriti sve snage na pronalaženje i uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, najavio je ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić koji je ujedno i nacionalni koordinator za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Po svaku cijenu želimo izbjeći situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska zbog Ante Gotovine da zbog jednog čovjeka bude zaustavljen put prema europskim integracijama", izjavio je Ljajić u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Ljajić je ocijenio kako je politika Europske unije prema Hrvatskoj kakva se sada primjenjuje zbog slučaja Gotovina zapravo poruka svim zemljama regije a posebice kada je u pitanju uhićenje Mladića i Radovana Karadžića, što je zadaća koju trebaju obaviti SCG i Bosne i Hercegovina.

COLOMBO

Strahuje se da je najmanje 50 osoba poginulo a 40 ozlijeđeno u sudaru vlaka i autobusa koji se dogodio u srijedu u središnjoj Šri Lanki, priopćila je policija.

Sudarili su se autobus i vlak na liniji Colombo-Kandy i to na pružnom prijelazu oko 60 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada. Policija istražuje točan uzrok nesreće.

"U bolnicu još donose ozlijeđene,a dosad je stiglo oko 40 osoba", priopćili su iz bolnice u Kurunegali, koja je bila najbliže mjestu nesreće.

MOSKVA

Objava presude u sudskom procesu protiv bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, koja se očekivala u srijedu, odgođena je za 16. svibnja, javlja Interfax citirajući službenu odluku koja je postavljena na oglasnu ploču suda Meščanski u Moskvi.

Uzrok odgode nije naveden, ističe Interfax. Služba sigurnosti suda zabranila je novinarima ulaz u zgradu upozoravajući da je presuda odgođena.

Moskovski sud trebao je donijeti u srijedu presudu u objedinjenom postupku protiv bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, njegovog bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg glavnog direktora tvrtke Volna Andreja Krajnova.

Hodorkovski i Lebedev optuženi su po 11 točaka ruskog kaznenog zakona za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza, čime su državu, tvrdi optužba, oštetili za gotovo milijardu američkih dolara, a optuženi su i za udruživanje u zločinačku organizaciju. Krajnova optužnica tereti za prijevaru.

KABUL

Četiri afganistanska policajca i dva talibana smrtno su stradala u okršaju koji je uslijedio nakon što su pripadnici snaga reda upali u zasjedu koju su im postavili muslimanski pobunjenici, priopćila je u srijedu afganistanska policija.

Shadi Khan, zapovjednik policije područja Deshu pokraj pakistanske granice, uspio je preživjeti napad. "Poginula su dva moja tjelohranitelja a dvojica su još nestala", izjavio je on nakon napada i rekao da su njegovi suborci ubili dva talibana.

Talibanski glasnogovornik potvrdio je da je došlo do okršaja ali je opovrgao informacije da su ubijena dva talibana. On je kazao da su dva zarobljena policajca pogubljena.

PEKING

SAD sumnja u volju sjevernokorejskog režima da nastavi pregovore o nuklearnom programu, izjavio je u srijedu visoki američki dužnosnik po završetku posjeta Kini.

"Budućnost pregovora zasad je jako nesigurna", kazao je pomoćnik državnog tajnika zadužen za istočnu Aziju i Pacifik Christopher Hill.

"Sjevernokorejski režim nastavlja s nedorečenošću glede volje za postizanjem sporazuma", nastavio je Hill koji se u utorak u glavnom gradu Kine susreo s trojicom kineskih pomoćnika ministara vanjskih poslova.

Američki dužnosnik ujedno je ponovio zabrinutost Washingtona glede mogućnosti da Sjeverna Koreja pristupi pokusu s nuklearnim oružjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙