FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najbolja "Serra priča 2005." je priča "Dvije ruže" književnice Nevenke Nekić

ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Na hrvatskom natječaju "Serra priče"duhovnog nadahnuća jednoglasnom odlukom prvonagrađena je priča "Dvijeruže" književnice i povjesničarke profesorice Nevenke Nekić izZagreba, priopćilo je danas Društvo hrvatskih književnika (DHK).
ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Na hrvatskom natječaju "Serra priče" duhovnog nadahnuća jednoglasnom odlukom prvonagrađena je priča "Dvije ruže" književnice i povjesničarke profesorice Nevenke Nekić iz Zagreba, priopćilo je danas Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Ocjenjivački sud pohvalio je i drugonagrađenu i trećenagrađenu "Serra priču", odnosno novelu "Planina" inženjera Marijana Rittermana iz Rijeke, kao i realističnu priču "Poslovna žena" književnika Božidara Prosenjaka iz Velike Gorice.

Nagrade su na III. kongresu Serra Internationala, međunarodnog laičkog pokreta za pomoć i promicanje svećeničkih i redovničkih zvanja katoličke crkve, u nazočnosti 150 sudionika iz Italije, Slovenije, Mađarske, Rumunjske i Hrvatske, tri prvonagrađena autora primili u hrvatskom svetištu na Mariji Bistrici, 23. travnja, napominje se u priopćenju.

U prvonagrađenoj priči "Dvije ruže" na dojmljiv je način pružena slika rata i srpske agresije na Sarajevo devedesetih godina 20. stoljeća, ističe Ocjenjvački sud u svom obrazloženju. Kako se dodaje, ono što priči pruža osobito ozračje snovite i mistične senzibilnosti je presjek te iste ratne situacije kroz individualnu sudbinu mladog bračnog para, a prema riječima autorice riječ je o istinitom događaju.

U toj priči na jedinstven način opisan je problem individualne trpnje i rušenja okruženja umjetnosti, kulture i harmonije svijeta u sveopćoj patnji ratnog kaosa.

U drugonagrađenoj Serra priči "Planina" autor Marijan Ritterman stavlja u epicentar lik mladog napoličara Ruferta koji čezne za osvajanjem visokog vrhunca planine iznad svoje doline, odnosno u prenesenom značenju lik teži za dosegom višeg cilja.

Književnik Božidar Prosenjak u svojoj realističnoj priči "Poslovna žena" donosi jedan vrlo aktualan motiv iz današnjeg suvremenog društva i svijeta u kojem sve više pobjeđuje kompjuterska brzina, neprestano praćenje novih poslovnih zahtjeva, te utrka za prestižem novca i moći, a sve jače se u tom svijetu gubi uloga ljudskosti.

Glavna junakinja u toj priči progovara kako je suvremena žena često nalik žvakaćoj gumi, razvučenoj između obveza prema mužu, djeci, kućanstvu i poslu, ističe u obrazloženju Ocjenjivački sud. U kušnji da li roditi dijete kao najveće dobro u životu žene, obitelji, domovine i čovječanstva, glavna junakinja se kao kršćanka ipak odlučuje za "kulturu života".

Na natječaju za najbolju "Serra priču 2005." koje su raspisali DHK, 170. okrug - Hrvatski Serra i Sveta glazba sa svojim radovima sudjelovala su dvadeset i tri autora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙