FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Travanjske premijere u zagrebačkom, riječkom i osječkom HNK

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - U nacionalnim kazališnim kućama uZagrebu, Rijeci i Osijeku u travnju će biti izvedena po jednapremijera baleta, komedije i drame, dok će u splitskom HNK od 22. do29. travnja biti održan "15. Marulićevi dani".
ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - U nacionalnim kazališnim kućama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku u travnju će biti izvedena po jedna premijera baleta, komedije i drame, dok će u splitskom HNK od 22. do 29. travnja biti održan "15. Marulićevi dani".

Na programu zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) 17. travnja je premijera "Tramvaja zvanog čežnja" Tennesseeja Williamsa, dramskog djela koje je za zagrebačku premijeru u balet preoblikovao skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk. Koreografiju za to baletno djelo postavio je Dinko Bogdanić, dok dramaturšku obradu potpisuje Sanja Ivić.

Djelo će biti praizvedeno dva dana ranije, odnosno 15. travnja.

Priča je to o sukobu neurotične, preosjetljive dame s Juga i brutalnog novodošlog Amerikanca te o suprotstavljanju njihovih životnih nazora i načela.

Riječki HNK Ivana pl. Zajca 8. travnja izvest će premijeru komedije "Galeb" A. P. Čehova. Riječ je o svečanoj predstavi kojom će glumica Neva Rošić obilježiti 50. obljetnicu umjetničkog rada. Redatelj je predstave Jagoš Marković, a uz Nevu Rošić glumit će i Alen Liverić, Žarko Radić, Zdenko Botić, Leonora Surian, Adnan Palangić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Predrag Sikimić, Denis Brižić i Dragana Tomšić.

Odnos između glumice Irine i njezina ljubavnika Trigorina te njezina sina Konstantina koji pati jer mu Nina, kći bogatog veleposjednika ne uzvraća ljubav, okosnica je komedije.

Dramu "Desdemona ili priča o maramici" američke dramske spisateljice Paule Vogel, u režiji Renea Maurina, premijerno će izvesti osječki HNK 15. travnja. U glavnim ulogama nastupit će Tatjana Bertok - Zupković, Sandra Tankosić i Nela Kočiš.

Taj komad na veseo i bučan, ali i zazoran način oživljava vrijeme i svijet Shakespeareova "Othela", ali tako da je poznata tragedija ispričana i sagledana iz vizure ženskih likova (Desdemona, Emilia, Bianca).

Festival "15. Marulićevi dani" počet će u splitskom HNK 22. travnja dodjelom nagrada Ministarstva kulture "Marin Držić" za dramski tekst, a završit će 29. travnja dodjelom festivalskih nagrada.

U tjedan dana publika će imati prilike vidjeti predstave: "Veliki bijeli zec", "Antigona, kraljica u Tebi", "Svećenikova djeca", "Hajdemo skakati po tim oblacima", "Svoga tela gospodar", "Glorija", "Drugi libar Marka Uvodića Splićanina", "Prije sna", "Na rubu pameti", "Jazz", "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" i "Pas, žena, muškarac".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙