FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas da se HDZ ne boji problema u Hrvatskom saboru kad je riječ o parlamentarnoj većini te da njegova stranka ima nove zastupnike, ali nije htio reći o kome se radi. Premijera Sanadera, koji je danas sudjelovalo na okruglome stolu o preobrazbi visokoga školstva pod nazivom "Bolonjski put do europske diplome" u organizaciji HDZ-a, novinari su na izlasku iz središnjice HDZ-a pitali da se očituje o situaciji u Hrvatskom saboru nastaloj nakon što je Nacionalno vijeće HDZ-a jučer isključilo iz stranke trojicu saborskih zastupnika - Branimira Glavaša, Vladimira Šišljagića i Ivana Drmića.

ZAGREB - Pirotehničarima AKD-a Mungos osiguran je posao u vrijednosti 20 milijuna kuna do 30. lipnja, a Hrvatski fond za privatizaciju odobrit će pozajmicu za isplatu još jedne plaće, izjavio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Mungosa potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Na sastanku je dogovoreno da će se u roku od 15 dana Zakon o humanitarnom razminiranju uputiti sa sjednice Vlade u hitnu saborsku proceduru, a u roku mjesec dana usuglasit će se Nacrt nacionalnog programa razminiranja od 2005. do 2009. godine i plan razminiranja za 2005. godinu.

ZAGREB - Vrhovni sud odbio je danas žalbu Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) na rješenje zagrebačkog Županijskog suda o privremenoj mjeri zabrane općeg štrajka liječnika, koji je taj sindikat pokrenuo 11. travnja. Ocjenivši žalbu HLS-a neosnovanom, Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsko rješenje Županijskog suda o zabrani štrajka, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika Vrhovnog suda. U obrazloženju odluke Vrhovnog suda navodi se da je HLS stupio u štrajk unatoč prvostupanjskoj presudi kojom je štrajk bio zabranjen, te je Državno odvjetništvo predložilo privremenu mjere zabrane štrajka radi osiguranja pravnog reda i zaštite prava korisnika na punu zdravstvenu zaštitu.

OSIJEK/ZAGREB - Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Vlado Tuličić razriješen je dužnosti, a na njegovo mjesto imenovan je dosadašnji zamjenik načelnika Uprave Darinko Mikulić, izvijestio je danas Odjel za odnose s javnošću MUP-a. U priopćenju za javnost, koje potpisuje glasnogovornik Zlatko Mehun, navodi se kako je dosadašnji načelnik Tuličić razriješen dužnosti "zbog neprimjerenog angažiranja u političkim inicijativama, što je u suprotnosti s načelima depolitizacije policije". U MUP-u nisu htjeli detaljnije objasniti razloge Tuličićeve smjene.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić nije danas želio komentirati isključenje Branimira Glavaša iz HDZ-a, no dodao je kako smatra da pitanje razvoja hrvatskih regija treba sustavno riješiti. "Teško je principijelne stvari rješavati preko noći, prije izbora da se dobiju poeni", kazao je Mesić prilikom otvaranja tvrtke Optima Telekom u Buzinu kod Velike Gorice, odbivši komentirati isključenje Glavaša iz HDZ-a. Napomenuo je kako ne žele ni sada se uključivati u rasprave o teritorijalnom preustroju, ali kako je kazao, "Hrvatska može razvijati regije, i u suradnji sadašnjih županija to treba sistemski riješiti i to je moguće".

OSIJEK - Osječki ogranak HSLS-a na predstojeće lokalne izbore za Gradsko vijeće izlazi samostalno, a predsjednik ogranka Branko Lacković i još dvojica članova, koji su se mimo volje stranke našli kao kandidati na Nezavisnoj listi Branimira Glavaša, bit će brisani iz članstva, izvijestio je danas osječki HSLS. Na konferenciji za novinare potpredsjednik ogranka Boris Zebić rekao je kako je, nakon sinoćnje sjednice ogranka, sastavljena i predana samostalna lista osječkoga HSLS-a, a da će se na spomenutu trojicu članova primijeniti odredbe Statuta stranke o automatskom brisanju iz članstva. Rekao je da zbog odluke o samostalnom izlasku na izbore u gradu nije došlo do razlaza sa Županijskim vijećem HSLS-a, koje je preporučilo koaliranje s HDZ-om.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je danas u povodu židovskog blagdana Pesaha čestitku Kotelu Da-Don, glavnom rabinu u Republici Hrvatskoj i židovskoj zajednici u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks također je uputio čestitku u povodu blagdana Pashe glavnom rabinu u Republici Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i hrvatskim građanima židovske vjeroispovijesti. Pasha, jedan od najvećih židovskih blagdana, slavi se u spomen na izbavljenje Židova iz egipatskog ropstva.

ZAGREB - Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu danas započinje druga Europska konferencija o harmonizaciji doktorskih studija u području biomedicine i zdravstva, na kojoj će se okupiti predstavnici 34 medicinska fakulteta iz 23 europske zemlje i predsjednici četiriju europskih udruga iz područja medicine. Kako je na na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo predsjednik organizacijskog odbora Zdravko Lacković, u europskoj i hrvatskoj medicini ne smije više biti doktorata znanosti bez međunarodne prepoznatljivosti, a doktorski studiji ne smiju biti proširene kopije dosadašnjih magistarskih studija.

ZAGREB - Borislav Vujčić dobitnik je prve nagrade na 40. natječaju Večernjeg lista za najbolju kratku priču, za pripovijetku "Zaštićeni svjedok". Nagradu mu je uručila glavna urednica Večernjeg lista Ružica Cigler u zagrebačkom hotelu "The Westin". Na natječaj za nagradu Večernjeg lista za kratku priču "Ranko Marinković" pristiglo je oko dvije tisuće priča od kojih je 47 objavljeno u Večernjem listu. Deset autora je ušlo u uži izbor za nagrade a Vujčić, Zdravko Prlenda i Romana Brolih osvojili su prva tri mjesta.

ZAGREB - Novinarka Hrvatske televizije (HTV) Franka Jović te redakcija časopisa "Auto blic" i njegov fotoreporter Romeo Ibrišević ovogodišnji su dobitnici "Velebitske degenije", novinarske nagrade za najbolje radove iz zaštite okoliša i zaštite prirode koju na Dan planeta Zemlje već sedmu godinu dodjeljuje Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) i agencija APO (usluge u zaštiti okoliša). Nagrađeni su dobili po 8000 kuna, te skulpturnu plaketu hrvatskog endema "Velebitsku degeniju", rad akademskog kipara Stjepana Divkovića. Nagrađeni prilog "Žnjan-primjer ekocida" novinarke HTV-a Franke Jović emitiran je u travnju prošle godine.

SPLIT - Dva muška tijela pronađena su jutros ispred hotela "Jadran" u Segetu Donjem kod Trogira, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Počinitelj, kao ni uzrok smrti još nisu poznati, a pretpostavlja se da je riječ o oružanom sukobu. Dojava da se kod hotela Jadran nalazi muškarac koji ne daje znakove života policiji je stigla oko 6,20 sati. Izlaskom na mjesto događaja utvrđeno je da je muškarac mrtav, a u blizini, u stražarskoj kućici pronađen je još jedan mrtav muškarac u lokvi krvi, izjavio je načelnik Operativno-komunikacijskog centra PU splitsko - dalmatinske Željko Buzov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙