FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za nagradu "Ranko Marinković" nominirano deset kratkih priča

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Za jubilarnu četrdesetu nagraduVečernjeg lista za kratku priču, koja od prije tri godine nosi imeknjiževnoga klasika Ranka Marinkovića, nominirano je deset priča čijisu naslovi i imena njihovih autora objavljeni na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Za jubilarnu četrdesetu nagradu Večernjeg lista za kratku priču, koja od prije tri godine nosi ime književnoga klasika Ranka Marinkovića, nominirano je deset priča čiji su naslovi i imena njihovih autora objavljeni na današnjoj konferenciji za novinare.

Od deset autora njih sedmero - Bartul Matijaca, Stjepan Tomaš, Milko Valent, Romana Brolih, Dražen Katunarić, Enes Kišević i Zdravko Prlenda nazočili su susretu s novinarima.

Osim njih, nominirani su i Neda Miranda Blažević-Krietzman, Davor Mojaš i Borislav Vujčić.

Između desetorice autora peteročlani će žiri, s akademikom Miroslavom Šicelom na čelu, izabrati tri laureata kojima će nagrade biti uručene 22. travnja na svečanosti u zagrebačkome hotelu "The Westin", najavila je urednica Večernjega lista Branka Primorac.

Književnik i kritičar Tomislav Sabljak, koji je od prve godine, odnosno od 1964., selektor toga Večernjakova natječaja, istaknuo je da je odaziv na jubilarni natječaj bio rekordan - pristiglo je čak 1198 priča, što je, pretočeno u novinske kartice, gotovo šest tisuća kartica teksta.

Rekavši kako je selektorski posao bio doista zahtjevan, Sabljak je izvijestio da je izabrao 48 priča koje su ušle u konkurenciju za nagrade.

Podsjetio je da je 1994. Večernjak objavio "Antologiju kratke priče" koja je obuhvatila tri desetljeća toga natječaja kroz koji su, rekao je, "prodefilirala" brojna imena hrvatske književnost.

Tako je Večernjak na određeni način postao "radionica" kratke priče i jedan od rijetkih medija koji je pridonio svojevrstnome "kultu" kratke priče u hrvatskoj književnosti, smatra Sabljak.

Osim Miroslava Šicela, Tomislava Sabljaka i Branke Primorac u žiriju su i profesor Krešimir Nemec i pobjednik lanjskoga natječaja Željko Kocaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙