FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Madrid: Počelo suđenje pripadnicima al-Qaide

MADRID, 22. travnja 2005. (Hina) - Ispitivanjem Josea Luisa Galana upetak je u Madridu počelo suđenje dvadesetčetvorici osumnjičenihpripadnika španjolskog ogranka al-Qaide, povezanih s terorističkimnapadima na SAD 11. rujna 2001. godine, objavile su agencije.
MADRID, 22. travnja 2005. (Hina) - Ispitivanjem Josea Luisa Galana u petak je u Madridu počelo suđenje dvadesetčetvorici osumnjičenih pripadnika španjolskog ogranka al-Qaide, povezanih s terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. godine, objavile su agencije.

Španjolac preobraćen na islam, Galan je zanijekao svaku pripadnost najzloglasnijoj terorističkoj organizaciji na svijetu, ustvrdivši za sebe da je "nenasilni" musliman koji se "protivi terorizmu", navodi AFP.

Priznao je tek kako dobro poznaje navodnog vođu španjolske ćelije al-Qaide, Sirijca Imada Eddina Barakata Yarkasa, poznatog i kao "Abu Dada", ali je ustvrdio kako ne zna da li on vodi mrežu za novačenje mladih muslimana koji bi trebali sudjelovati u "svetom ratu" u inozemstvu.

Sudski postupak, za koji se tvrdi da će trajati najmanje dva mjeseca, održava se u posebno opremljenoj zgradi jednog izložbenog prostora u glavnom gradu Španjolske i najveći je ikada pokrenut protiv al-Qaide na europskom tlu, javio je Reuters. Dosad su jedina suđenja zbog optužbi za pomaganje napadima 11. rujna održana, neuspješno, u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Među 24 optužena, trojicu se tereti za uspostavu aktivne terorističke ćelije u Španjolskoj i veliku logističku potporu napadima putničkim zrakoplovima na nebodere Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, na zgradu Pentagona i u Pennsylvaniji, a ostale za terorističko udruživanje i djelatnost.

Osim Yarkasa (42), prodavača rabljenih automobila i oca šestero djece, više od 60 tisuća godina zatvora prijeti i njegovim najbližim suradnicima, sunarodnjaku Ghassoubu Al Abrashu Ghaylounu i Marokancu Drissu Chebliju, javio je AP.

Yarkas i Chebli su navodno u srpnju 2001. u katalonskom graduTarragoni pripremili sastanak vođe pilota samoubojica Mohameda Atte s pripadnikom hamburške ćelije al-Qaide Ramzijem Bin Shibhom i Alžircem Mohamedom Belfatmijem na kojem su dogovorene posljednje pojedinosti napada.

Ghaylouna optužnica tereti da je za svojeg boravka u SAD još 1997. vrlo detaljno snimio tornjeve blizance WTO-a i druge važne lokalitete i snimku predao dužnosniku al-Qaide.

Njih su trojica optužena za "teroristička umorstva nužnom pomoći", zbog čega im prijeti 60 tisuća godina zatvora, po 25 godina za svakog od 2500 poginulih u napadu. To je okvirna brojka, dok će se točan broj poginulih, a posljedično i dužina zahtijevane zatvorske kazne, odrediti tijekom suđenja.

Prema riječima predsjedavajućeg tročlanog sudskog vijeća Javiera Gomeza Bermudeza, glavnooptuženi Yarkas iskaz bi trebao dati u utorak.

Suđenje je kulminacija osmogodišnje istrage antiterorističkog istražnog suca Baltasara Garzona, tijekom koje je utvrđeno da su muslimanski militanti godinama vodili mirne živote ljudi iz svih društvenih slojeva, prikrivajući tajne djelatnosti novačenja budućih terorista koje su slali u Afganistan, propovjedanja "svetog rata" i pranja novca za al-Qaidu.

Suđenje prate strahovite mjere osiguranja, posvuda su čuvari u punoj spremi, za trajanja suđenja cijelo područje oko sudnice nadlijeće helikopter, a svi optuženi prate tijek suđenja u velikom kavezu od neprobojnog stakla.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak nastavkom ispitivanja Josea Luisa Galana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙