FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Argentinac dobio 640 godina zatvora za zločine tijekom diktature

MADRID, 19. travnja 2005. (Hina/AFP) - Argentinac Adolfo Scilingo,bivši kapetan korvete, osuđen je u utorak na 640 godina zatvora zazločine protiv čovječnosti, samovoljna zatočenja i zlostavljanjapočinjena tijekom diktature u Argentini (1976-83.), priopćio ješpanjolski sud koji mu je sudio.
MADRID, 19. travnja 2005. (Hina/AFP) - Argentinac Adolfo Scilingo, bivši kapetan korvete, osuđen je u utorak na 640 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, samovoljna zatočenja i zlostavljanja počinjena tijekom diktature u Argentini (1976-83.), priopćio je španjolski sud koji mu je sudio.

Riječ je o prvom suđenju u Španjolskoj za zločine protiv čovječnosti počinjene u nekoj drugoj zemlji.

Scilingo (58) je proglašen "krivim za zločin protiv čovječnosti" i osuđen "za 30 ubojstava na 30 zatvorskih kazni po 21 godinu zatvora" te na još pet godina zatvora za samovoljno zatočenje i još pet za zlostavljanje.

Od ukupno 640 godina zatvora, Scilingo će odslužiti najviše 30 godina, na temelju kaznenog zakona iz 1973., od čega je Scilingo već odslužio četiri godine, dodaje predsjednik suda Fernando Garcia Nicolas.

Tijekom argentinskog vojnog režima Scilingo je više od godinu dana radio u jednom od najvećih zatvora kroz koji je prošlo pet tisuća od trideset tisuća zatočenika koji su nestali u doba diktature.

Scilingo je izjavio da se ne osjeća krivim, ali je 1997. ipak bio priznao da je sudjelovao u "letovima smrti", tijekom kojih je u more žive izbacio 30 političkih neistomišljenika te da je bio član "akcijskih skupina" koje su otimale, zlostavljale i likvidirale zatočenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙