FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Rasprava o Vladimiru Kovačeviću na zatvorenoj sjednici

DEN HAAG/ZAGREB,13. travnja 2005.(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) usrijedu je održana rasprava u predmetu protiv Vladimira Kovačevića -Ramba, bivšeg kapetana JNA optuženog za granatiranje Dubrovnika 1991.,na kojoj je razmatrano zdravstveno stanje optuženog i daljnji potezivezani uz suđenje i postupak njegovog ustupanja.
DEN HAAG/ZAGREB,13. travnja 2005.(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) u srijedu je održana rasprava u predmetu protiv Vladimira Kovačevića - Ramba, bivšeg kapetana JNA optuženog za granatiranje Dubrovnika 1991., na kojoj je razmatrano zdravstveno stanje optuženog i daljnji potezi vezani uz suđenje i postupak njegovog ustupanja.

Kovačević (44), kojem je u pritvoru ICTY-a dijagnosticirana psihoza, 7. lipnja 2004. je pušten na privremenu slobodu radi šestomjesečnog psihijatrijskog liječenja na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu.

Dva nezavisna psihijatrijska stručnjaka koje je angažirao ICTY trebala su nakon tih šest mjeseci sačiniti izvješće o njegovu zdravstvenom stanju i sposobnosti za suđenje.

Predmet današnje rasprave, koja je gotovo u cijelosti održana na zatvorenoj sjednici, bilo je izvješće dvojice stručnjaka koje je datirano sa 21. ožujka 2005.

Rasprava je održana pred španjolskim sucem Alphonsom Oriem, optužbu je zastupala tužiteljica Susan Sommers a obranu odvjetnica Tanja Radosavljević, dok optuženi Kovačević na nju nije pozvan.

Sudac Orie je na početku sjednice kazao da od agnažiranih liječnika očekuje "sveobuhvatno medicinsko izviješće", nakon čega je na traženje obrane rasprava zatvorena za javnost. Iz neslužbenih izvora se saznaje kako su dvojica angažiranoh stručnjaka utvrdila da je Kovačević sposoban pratiti suđenje.

Glasnogovornik ICTY-a Jim Landale je najavio da će se uz pitanje zdravstvenog stanja raspravljati i o "mogućim smjeru djelovanja u pogledu izjašnjavanja o krivnji i suđenja optuženom".

Također je kazao da će se "razmatrati i paralelni postupak pred posebnim vijećem ICTY-a koje odlučuje o prijedlogu Tužiteljstva da se Kovačevićev predmet ustupi nacionalnom pravosuđu".

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je 20. siječnja 2005. predložila da se njegov predmet prepusti pravosuđu SCG, odstupajući zbog njegove bolesti od načela da optuženiku treba suditi pravosuđe zemlje u kojoj je zločine počinjen.

Kovačević je uhićen u Srbiji 25. rujna 2003. u Haag je prebačen mjesec dana kasnije. Prvotno se nalazio na zajedničkoj optužnici s generalom Pavlom Strugarom, osuđenom na osam godina zatvora i admiralom Miodragom Jokićem, osuđenom na sedam godina, a kasnije je postupak protiv njega razdvojen.

Tereti ga se u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja zbog granatiranja zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991., a do sada se nije izjasnio o krivnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙