FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinje suđenje pripadnicima španjolske ćelije al-Qaide

MADRID, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Suđenje dvadesetčetvoriciosumnjičenih pripadnika španjolske ćelije al-Qaide, koje se povezuje snapadima 11. rujna 2001. u SAD, počet će u petak u Madridu.
MADRID, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Suđenje dvadesetčetvorici osumnjičenih pripadnika španjolske ćelije al-Qaide, koje se povezuje s napadima 11. rujna 2001. u SAD, počet će u petak u Madridu.

Taj veliki proces, koji prate jake mjere sigurnosti, trajat će "najmanje dva mjeseca" u posebno opremljenoj prostoriji jednog izložbenog prostora u glavnom gradu Španjolske.

Očekuje se da će tužiteljstvo tražiti najmanje 60 tisuća godina zatvora za tri osobe optužene za pružanje pomoći napadačima na nebodere Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, Pentagon i Pensylvanniju 11. rujna 2001.

Pretpostavljeni vođa španjolskog ogranka al-Qaide, Sirijac Imad Eddin Barakat Yarkas, poznat kao "Abu Dada", sa suradnikom Drissom Cheblijem, navodno je u srpnju 2001. u Tarragoni pripremio sastanak na kojem su dogovorene posljednje pojedinosti napada.

Vođa pilota samoubojica Mohamed Atta u tom se katalonskom gradu, prema optužbi, sastao s pripadnikom hamburške ćelije al-Qaide Ramzijem Bin Shibhom i Alžircem Mohamedom Belfatmijem.

Treći član španjolske ćelije Ghassoub Al Abrash Ghayloun za svojeg je boravka u SAD vrlo detaljno snimio tornjeve blizance i snimku predao dužnosniku al-Qaide.

Njih su trojica optužena za "teroristička umorstva nužnom pomoći", zbog čega im prijeti 60 tisuća godina zatvora, po 25 godina za svakog od 2500 poginulih u napadu. To je okvirna brojka, dok će se točan broj poginulih, a posljedično i dužina zahtijevane zatvorske kazne, odrediti tijekom suđenja.

Među optuženima je i Tassyr Allouni, novinar katarske TV-postaje Al-Jazire, koji se proslavio razgovorom s Osamom bin Ladenom nakon napada 11. rujna. Tereti ga se za pripadnost al-Qaidi i za "dugogodišnje bliske veze" s vođom španjolske ćelije Abuom Dadaom te za prijenos novčanih sredstava pripadnicima al-Qaide "tijekom poslovnih putovanja u Afganistan".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙