FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devet pripadnika al-Qaide ubijeno u Saudijskoj Arabiji

RIJAD, 5. travnja 2005. (Hina) - Saudijske snage sigurnosti u tri danažestokih borbi ubile su devet militanata, pretpostavljenih pripadnikaal-Qaide, među kojima i dvojicu za koje se vjeruje da su međunajtraženijima u toj zemlji.
RIJAD, 5. travnja 2005. (Hina) - Saudijske snage sigurnosti u tri dana žestokih borbi ubile su devet militanata, pretpostavljenih pripadnika al-Qaide, među kojima i dvojicu za koje se vjeruje da su među najtraženijima u toj zemlji.

"Tijekom posljednjih sati, dvojica naoružanih muškaraca su ubijena, a treći se predao snagama sigurnosti", izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova

Mansur Al-Turki a prenijela agencija France presse.

Time se broj ubijenih popeo na devet, jer je ministarstvo u ponedjeljak navečer priopćilo kako je u borbama ubijeno sedam osoba za koje se vjeruje da pripadaju al-Qaidi.

U trodnevnim sukobima, koji se ubrajaju u najduže i najkrvavije otkako je Saudijska Arabija prije dvije godine krenula u obračun sa sljedbenicima Osame bin Ladena, od nedjelje je ranjen i određeni broj pripadnika snaga sigurnosti, ali ministarstvo nije preciziralo o kojem je broju točno riječ.

Agencija Reuters prenosi da je državna TV postaja Al Arabija javila da su među ubijenima Saudijac Homud al-Oteibi i Marokanac Abdulkarim al-Mejati, kojega se smatra idejnim začetnikom i organizatorom samoubilačkih bombaških napada u Casablanci u svibnju 2003., a povezuje ga se i s prošlogodišnjim bombaškim napadom na vlakove u Madridu.

Obojica su na popisu 26 najtraženijih militanata saudijske vlade, ali dosad nitko službeno nije potvrdio da su oni doista među ubijenima. Ako to bude potvrđeno, s popisa će na slobodi ostati tek četvorica najtraženijih militanata, jer su svi ostali ili uhićeni ili ubijeni.

Naoružani muškarci zabarikadirani su u jednoj zgradi u gradu Al-Rasu, 320 kilometara sjeverno od Rijada, a u okruženju ih drže snage sigurnosti. Al-Turki procjenjuje da ih je između "pet i deset", ali tvrdi da se intenzitet sukoba smanjuje, "što je znak da otpor slabi".

No, saudijske snage, prema njegovim riječima, neće krenuti u konačni obračun s opkoljenima, jer ih žele žive. "Želimo ih natjerati da iscrpe sve svoje vojne zalihe, ali istodobno pokušavamo na najmanju mjeru svesti gubitke među našim snagama", ustvrdo je Al-Turki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙