FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dow Jones oslabio zbog ubrzanja inflacije

NEW YORK, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ubrzanje inflacije u SAD-upotaknulo je strahove od bržeg zaoštravanja monetarne politike, na štosu ulagači na američkim burzama u srijedu reagirali prodajamadionica.
NEW YORK, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ubrzanje inflacije u SAD-u potaknulo je strahove od bržeg zaoštravanja monetarne politike, na što su ulagači na američkim burzama u srijedu reagirali prodajama dionica.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,14 posto, na 10.456 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,04 posto, na 1.990 bodova.

Američka vlada izvijestila je o porastu potrošačkih cijena za 0,3 posto u veljači, premašivši očekivanja analitičara. Ta vijest uslijedila je dan nakon što je ulagače na oprez nagnalo priopćenje Fed-a o tome kako su u proteklim mjesecima ojačali inflatorni pritisci, što neki tumače najavom agresivnijeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Fed je u utorak podignuo kamatnu stopu sedmi put, na 2,75 posto.

"Više nije riječ samo o nafti. Sada se priča i o kamatnim stopama", ocijenio je raspoloženje na tržištu Robert Drust, direktor trgovanja Wedbush Morgana, regionalne investicijske banke.

Najviše su potonule dionice financijskih institucija, senzitivne na rast kamatnih stopa. Tako je dionica American Expressa oslabila 1,5 posto, a J.P. Morgana 0,4 posto.

Oštro spuštanje cijena nafte, koje su u srijedu potonule za 2,2 dolara, ispod 54 dolara za barel potaknule su korekciju cijena dionica energetskih kompanija. Dionica Exxon Mobila oslabila je 1,3 posto, a ConocoPhillipsa 1,8 posto.

Cijene europskih dionica jučer su se spustile blizu najnižih razina u zadnjih sedam tjedana, pritisnute padom cijena proizvođača sirovina poput kovina, te naftnih kompanija. Londonski Ftse indeks spustio se 0,5 posto,na 4.910 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,08 posto, na 4.317 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙