FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki burzovni indeksi završili prvo tromjesečje s gubicima

NEW YORK, 1. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica učetvrtak su ponovno pale, tako da su najvažniji burzovni indeksizaključili prvo ovogodišnje tromjesečje s gubicima.
NEW YORK, 1. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u četvrtak su ponovno pale, tako da su najvažniji burzovni indeksi zaključili prvo ovogodišnje tromjesečje s gubicima.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,4 posto, na 10.503 boda, izgubivši u prva tri mjeseca 2005. 2,6 posto na vrijednosti. To je njegova najlošija tromjesečna izvedba u zadnje dvije godine.

Tehnološki Nasdaq jučer je oslabio 0,3 posto, na 1.999 bodova, dok je u prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježio gubitak u visini 8,1 posto, najviše od trećeg tromjesečja 2002. kada se stropoštao gotovo 20 posto.

U četvrtak su ulagači prodavali dionice zbog skoka cijena nafte za 1,4 na 55,4 dolara po barelu. Visoki energetski troškovi, naime, narušuju korporativne zarade i osobnu potrošnju koja potiče gospodarski rast.

"Mnogo je razloga za prodaju dionica, pogotovo u svjetlu očekivanja podatka o zaposlenosti u SAD-u u petak. No, veselimo se travnju, koji je najbolji mjesec za trgovanje blue-chip dionicama od 1950.", kazao je Al Goldman, valutni strateg A.G. Edwardsa.

Među najvećim gubitnicama bile su dionice najvećeg svjetskog osiguravatelja American International Gorupa (AIG), koje su potonule tri posto budući je kompanija objavila da je imala računovodstvenih pogrešaka u zadnjih 14 godina.

Na europskim burzama cijene dionica tek neznatno su oscilirale. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio 0,13 posto, na 4.894 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,03 posto, na 4.349 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙