FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U očekivanju podizanja kamatnih stopa pale cijene američkih dionica

NEW YORK, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena dionicasenzitivnih na izmjene kamatnih stopa poput onih banaka rezultirao jeu ponedjeljak padom vrijednosti američkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena dionica senzitivnih na izmjene kamatnih stopa poput onih banaka rezultirao je u ponedjeljak padom vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,6 posto, na najnižu razinu u zadnjih sedam tjedana od 10.565 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks oslabio je svega 0,01 posto, na 2.007 bodova, te se nalazi na najnižoj razini od studenoga lani.

Danas zasjeda Vijeće za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed, a tržišta očekuju da će odlučiti o novom podizanju ključne kamatne stope, za četvrtinu postotnog boda, na 2,75 posto. Još će važnije ulagačima biti priopćenje s tog sastanka, koje će pažljivo iščitavati u potrazi za signalima hoće li Fed ubuduće još agresivnije zaoštravati monetarnu politiku u nastojanju da obuzda inflaciju.

To je pogodilo dionice financijskih institucija, senzitivne za izmjene kamatnih stopa. Među najvećim gubitnicama bile su dionice Citigroupa, koje su oslabile 2,3 posto, te Bank of America, za 1,4 posto.

Zabrinjavaju i cijene nafte. Na zatvaranju njujorške burze cijena barela iznosila je u ponedjeljak 56,62 dolara. Trgovci ističu kako je vrlo teško očekivati veće kupovine dionica pri cijenama nafte blizu 57 dolara za barel.

"Trgovina dionicama prilično je oprezna uoči zasjedanja Fed-a. Ulagači su zabrinuti visokim cijenama nafte i implikacijama toga na inflaciju", ocijenio je raspoloženje na tržištu Paul Cherney, analitičar Standard&Poor'sa.

Na europskim burzama cijene dionica raznoliko su se kretale. Tako je londonski Ftse indeks ubilježio dobitak od 0,2 posto na 4.933 boda. Frankfurtski DAX istodobno je oslabio 0,7 posto, na 4.296 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙