FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Hrvata za umjetnu oplodnju i pravo na pobačaj

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Medicinski potpomognuta oplodnjaprihvatljiva je za dvije trećine hrvatskih građana, a isto toliko njihmisli da pobačaj ne treba zakonom zabraniti, pokazuju rezultatiistraživanja koje je GfK-Centar za istraživanje tržišta proveo ovogamjeseca.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Medicinski potpomognuta oplodnja prihvatljiva je za dvije trećine hrvatskih građana, a isto toliko njih misli da pobačaj ne treba zakonom zabraniti, pokazuju rezultati istraživanja koje je GfK-Centar za istraživanje tržišta proveo ovoga mjeseca.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od tisuću osoba starijih od 15 godina, osobnom anketom u domaćinstvu.

Gfk tumači kako su rezultati pokazali da prosječno 66 posto anketiranih u cijeloj Hrvatskoj smatra prihvatljivim postupak umjetne oplodnje, a ne podržava ga 16 posto.

Postotak prihvatljivosti različit je u pojedinim dijelovima Hrvatske.

Tako s više od 70 posto umjetnu oplodnju prihvaćaju građani Istre i Primorja, te osobe u većim naseljima - s preko 100 tisuća stanovnika i osobe u dobi između 20 do 59 godina. U tako visokom postotku umjetnu oplodnju podržavaju i neoženjeni, zaposleni u stalnom radnom odnosu, srednje i visoko obrazovani, te oni s prosječnim osobnim mjesečnim prihodima od preko 3900 kuna.

Protivljenje postupku medicinski potpomognute oplodnje najveće je - od 20 do 32 posto - u Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini, te u naseljima do 2 tisuće stanovnika, u dobnoj skupini od 15 do 19 godina, te kod starijih od 60 godina.

Neutralnim se u odnosu na umjetnu oplodnju izjasnilo 18 posto osoba, među kojima najviše osoba starijih od 60 godina.

Na pitanje "Smatrate li da se u Hrvatskoj treba zabraniti pobačaj?" potvrdno je odgovorilo 23 posto građana, dok ih je 66 posto bilo protiv te mogućnosti, navodi se u istraživanju GfK Hrvatska.

Na isto pitanje iz istraživanja koje je GfK proveo prije tri godine, 31 posto hrvatskih građana bilo je za zabranu pobačaja, a 63 posto protiv.

Od tada je smanjen udio građana koji su kategorički za zabranu, ali je porastao udio neopredijeljenih sa 6 na 11 posto, navodi se u rezultatima ankete GfK.

Mišljenje da ne treba zabraniti pobačaj zastupljeno je preko 70 posto među ispitanicima iz Zagreba i okolice, Istre i Primorja, ispitanika iz naselja preko 10 tisuća stanovnika, te onih dobne skupina od 25 do 59 godina. Među njima su neoženjeni/neudate, studenti, zaposleni u stalnom radnom odnosu, višeg i visokog obrazovanja, te viših i visokih osobnih mjesečnih primanja.

Za zabranu pobačaja opredijelilo se 23 posto građana, a više od tog prosjeka (preko 30 posto) izjasnilo se stanovništvo Dalmacije, Slavonije, te osobe starije od 60 godina. U toj su skupini oženjeni/udate, domaćice, osobe najnižeg obrazovanja i s osobnim mjesečnim prihodima do 1200 kuna.

U odgovoru na oba anketna pitanja ne postoje velike razlike u mišljenju žena i muškaraca. Za umjetnu je oplodnju 68 posto žena i 63 posto muškaraca, a protiv je 17 posto muškaraca i 16 posto žena; protiv zabrane pobačaja je 64 posto muškaraca i 68 posto žena, a za zabranu je 22 posto muškaraca i 24 posto žena.

GfK Centar za istraživanje tržišta djeluje u Hrvatskoj kao podružnica GfK Grupe - jednog od vodećih međunarodnih instituta za istraživanje tržišta, koji ima ukupno 120 podružnica u više od 90 država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙