FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Produbljen jaz između siromašnih i bogatih u Mađarskoj

BEČ, 1. travnja 2005. (Hina/APA) - Razlika u životnom standardu izmeđuglavnog grada Mađarske i ostatka zemlje dodatno je povećana pa jeprosječna kupovna moć po stanovniku u Budimpešti danas 35 posto većanego u ostalim dijelovima zemlje, dok je još 2002. bila 30 posto veća,pokazala je studija bečkog instituta za istraživanja tržištaFessel-GfK.
BEČ, 1. travnja 2005. (Hina/APA) - Razlika u životnom standardu između glavnog grada Mađarske i ostatka zemlje dodatno je povećana pa je prosječna kupovna moć po stanovniku u Budimpešti danas 35 posto veća nego u ostalim dijelovima zemlje, dok je još 2002. bila 30 posto veća, pokazala je studija bečkog instituta za istraživanja tržišta Fessel-GfK.

Usporedbe radi, u Austriji je kupovna moć Bečana samo osam posto iznad austrijskog prosjeka, napominju autori studije.

Budimpešta je najveće i najvažnije mađarsko gospodarsko središte i na njezinom širem području koncentrirana je većina međunarodnih poduzeća, koja isplaćuju plaće znatno iznad mađarskog prosjeka.

Ta se činjenica zrcali i u kupovnoj moći, pa stanovnici Budimpešte raspolažu s preko 6000 eura godišnje dok se stanovnici, primjerice, okruga Szabolcs-Szatmar-Bereg na sjeveroistoku zemlje moraju zadovoljiti s prosječno 3500 eura godišnje, ističe se u studiji.

Pozornost privlači činjenica da kupovna moć Mađara raste što su bliže granici s Austrijom pa su daleko najimućniji stanovnici središnje Mađarske, odnosno područja oko Budimpešte. Na drugom je mjestu okrug Gyoer-Szatmar-Bereg na sjeverozapadu zemlje s oko 4800 eura po stanovniku godišnje.

Na dnu ljestvice nalazi se područje sjeverne Mađarske i ono uz granicu s Rumunjskom, gdje kupovna moć stanovnika ne doseže ni trećinu nacionalnog prosjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙