FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studentsko pilot-istraživanje o mitu i korupciji na fakultetima

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Na zagrebačkome Filozofskom fakultetu(FF) predstavljeno je danas pilot-istraživanje o mitu i korupciji nafakultetima, što su ga proveli "Diskrepancija" - Klub studenatasociologije Filozofskog fakulteta, List osječkih studenata (LOS) uzpotporu Transparency Internationala Hrvatska (TI Croatia), Savezastudentskih udruga i Uprave zagrebačkoga FF-a.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Na zagrebačkome Filozofskom fakultetu (FF) predstavljeno je danas pilot-istraživanje o mitu i korupciji na fakultetima, što su ga proveli "Diskrepancija" - Klub studenata sociologije Filozofskog fakulteta, List osječkih studenata (LOS) uz potporu Transparency Internationala Hrvatska (TI Croatia), Saveza studentskih udruga i Uprave zagrebačkoga FF-a.

"Motiv anketnoga studentskog istraživanja o mitu i korupciji - provedenoga na pet fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta - bio je dobivanje podataka o tome što studenti doista misle o raširenosti mita i korupciji na fakultetima, a ne senzacionalizam", rekao je na konferenciji za novinstvo jedan od voditelja toga projekta Martin Požar.

Osim na Filozofskom fakultetu, istraživanje je provedeno na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Fakultetu prometnih znanosti, Medicinskom fakultetu i Ekonomskom fakultetu.

Istaknuo je da istraživanje ne dokazuje postojanje korupcije, već samo iznosi stajalište studenata te da njihovi odgovori sugeriraju općeniti zaključak da je korupcija najmanje izražena na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, nešto više na Filozofskome fakultetu, osrednje na Medicinskome fakultetu, znatno na Fakultetu prometnih znanosti i najviše na Ekonomskome fakultetu.

Komentirajući te rezultate istraživanja, Martin Požar napomenuo je kako je zapravo riječ o pilot-projektu koji nema nikakve senzacionalističke namjere.

To je potvrdila i suvoditeljica projekta Ana Opačak rekavši da cilj istraživanja nije bio ocrniti pojedine fakultete i profesore, već dati što je moguće realniju "sliku" o pitanjima koja su bila predmet istraživanja.

Naime, objasnio je Požar, uzorak ispitanika nije reprezentativan - ispitano je između 60 i 80 studenta na svakom od pet fakulteta.

Ana Opačak napomenula je kako je istraživanje provedeno i na tri fakulteta Sveučilišta u Osijeku, ali da, zbog nedostatka financijske potpore, za sada nema rezultata.

Studentski predstavnici izvijestili su da su prethodno uputili molbu fakultetima na kojima su proveli istraživanja, rekavši da su od Pravnoga fakulteta, na kojemu su također htjeli provesti istraživanje, dobili "odbijenicu", uz tumačenje da ih to ne zanima, s Fakulteta prometnih znanosti nisu dobili nikakav odgovor, a na Medicinskome fakultetu srdačno su ih primili.

Ipak, upozorili su, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nije uopće odgovorilo na njihovu molbu za financijsku potporu projektu, dok im je Sveučilište u Zagrebu dalo moralnu potporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙