FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud: suđenje za ratni zločin u Lori u odsutnosti

SPLIT/ZAGREB,21. ožujka 2005.(Hina) - Vrhovni sud potvrdio je odlukuIzvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu da se suđenje u tzv.slučaju Lora održi u odsutnosti četvorice od osam optuženika,potvrđeno je danas na Županijskom sudu.
SPLIT/ZAGREB,21. ožujka 2005.(Hina) - Vrhovni sud potvrdio je odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu da se suđenje u tzv. slučaju Lora održi u odsutnosti četvorice od osam optuženika, potvrđeno je danas na Županijskom sudu.

Izvanraspravno je vijeće tu odluku donijelo 18. veljače, prihvaćajući zahtjev dvojice optuženih za ratni zločin, počinjen 1992. u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu, da se suđenje održi neovisno o tome što su četvorica optuženih u bijegu.

Vrhovni sud u obrazloženju potvrde odluke Izvanraspravnog vijeća ističe kako smatra da je odluka donesena opravdano, te da je prijedlog za suđenje u odsutnosti osnovan jer su ispunjeni svi uvjeti za to. Osim toga, navodi se, "optuženici imaju pravo na brzi postupak budući da su svojim ponašanjem, nazočnošću u pritvoru i izjavama iskazali kako žele da se suđenjem što prije utvrde okolnosti koje im se stavljaju na teret".

Vrhovni sud u obrazloženju navodi i kako, budući da nema uvjeta za razdvajanjem postupka, "nije dopustivo da optuženici koji su prisutni i u pritvoru budu taoci ostalih optuženika".

Izvanraspravno je vijeće zahtjev optuženika Davora Banića i Ante Gudića ocijenilo "potpuno opravdanim", smatrajući kako četvorica pritvorenih bivših vojnih policajaca "ne mogu u nedogled čekati dok se bjegunci ne uhite ili sami predaju".

Na takvu se odluku žalilo Županijsko državno odvjetništvo, što je Vrhovni sud odbio.

Branitelj Davora Banića, odvjetnik Vinko Ljubičić drži kako je Vrhovni sud pravilno procijenio situaciju navodeći u obrazloženju kako nije dopustivo da pritvoreni optuženici budu taoci ostalih optuženika. Očekuje, stoga, da bi glavna rasprava mogla biti zakazana najkasnije za kraj svibnja ili početak lipnja.

Odvjetnik Ante Gudića Joško Čeh smatra kako je Vrhovni sud, vjerojatno, imao u vidu to što su i tijekom prvog suđenja 2002. godine u bijegu bila trojica optuženika, a rasprava je održana u njihovoj odsutnosti.

"Zakon o kaznenom postupku predviđa mogućnost suđenja u odsutnosti ako je optuženik već duže u bijegu, a upravo je to slučaj s prvooptuženim Tomislavom Duićem, te Miljenkom Bajićem, Josipom Bikićem i Emilijom Bungurom, koji su od početka studenoga, kada je policija počela s uhićenjima, nedostupni", kazao je Čeh.

Duić, Bikić i Bajić bili su u bijegu i tijekom prvog suđenja, kada su nepravomoćno bili oslobođeni optužbe, što je Vrhovni sud naknadno poništio.

Osmorica bivših vojnih policajaca optužena su za kazneno djelo ratnog zločina nad civilima od ožujka do rujna 1992. godine. U pritvoru su Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić, dok je za ostalima raspisana tjeralica.

Protiv petorice od njih, Duića, Vrkića, Bungura, Gudića i Botića, provodi se istraga i zbog sumnje u počinjenje još jednog kaznenog djela - ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima u Lori, u gotovo istom razdoblju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙