FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 19. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Njemački kardinal Joseph Ratzinger (78) novi je poglavar Katoličke crkve, svečano je objavio u utorak navečer s prozora Apostolske palače čileanski kardinal Jorge Arturo Medina Estevez.

"Draga braćo i sestre, javljam vam radosnu vijest", rekao je kardinal Estevez i objavio da je novi Papa kardinal Joseph Ratzinger koji je uzeo ime Benedikt XVI.

Nakon toga na prozoru se pojavio i novi Papa, a njegov izlazak pozdravili su deseci tisuća vjernika okupljenih na Trgu Sv. Petra burnim pljeskom.

"Draga braćo i sestre nakon velikog pape Ivana Pavla II. gospoda kardinali izabrali su mene, poniznog i jednostavnog radnika na Gospodnjoj njivi, za novog papu. Tješi me u toj zadaći da se Gospodin zna služiti i raditi i s nesavršenim sredstvima i nadasve se povjeravam vašim molitvama", rekao je, između ostalog, novi Papa u svom prvom obraćanju nakon izbora. Nakon toga papa Benedikt XVI. podijelio je prvi blagoslov "Urbi et orbi", gradu i svijetu, u svojem pontifikatu.

PRAG

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sastao se u utorak u Pragu s češkim ministrom vanjskih poslova Cyrilom Svobodom koji je najavio potporu Češke kako bi pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom počeli što prije.

"Dobio sam čvrsta uvjerenja da će Češka na idućem sastanku Vijeća ministara biti puno odlučnija glede pristupa Hrvatske Europskoj uniji, odnosno otvaranja pregovora s Bruxellesom", rekao je Šeks novinarima nakon sastanka.

Razgovorom s češkim ministrom vanjskih poslova Šeks je završio svoj prvi službeni posjet Češkoj. Susret s premijerom Stanislavom Grossom, najavljen za utorak poslijepodne, otkazan je zbog krize češke vlade.

ZAGREB

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak u oproštajni posjet veleposlanika Petera Semnebyja, šefa Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je veleposlaniku Semnebyju na njegovu doprinosu u ulozi šefa Misije OESS-a u Hrvatskoj.

Istaknula je da njegovo djelovanje u zemlji obilježavaju uzlazni i partnerski odnosi između hrvatske Vlade i Misije OESS-a u RH što je dovelo do bitnog kvalitativnog pomaka u međusobnoj interakciji.

Veleposlanik Semneby naglasio je kako je partnerski odnos hrvatske Vlade i Misije OESS-a u RH izvanredan primjer dobre suradnje OESS-a i države primateljice koja je polučila rezultate na obostrano zadovoljstvo.

Veleposlaniku Peteru Semnebyju trogodišnji mandat istječe 30. travnja, a novi voditelj Misije OESS-a za Republiku Hrvatsku bit će Jorge Fuentes Monzonis Vilallonga, navodi se u priopćenju.

BEOGRAD

Mješovito povjerenstvo Srbije i Crne Gore (SCG) i Hrvatske za gospodarsku suradnju u utorak je, na sastanku u Beogradu, razgovaralo o liberalizaciji trgovine, normaliziranju prometa, o suradnji u regionalnim projektima kao i u procesu europskih integracija, priopćeno je iz Vijeća ministara, odnosno vlade SCG.

Bilo je riječi i o vanjskotrgovinskoj razmjeni , te mogućnostima unapređivanja viših oblika gospodarske suradnje, posebice u oblasti strojogradnje, elektroprivrede, poljoprivrede i drvne industrije", navodi se u priopćenju.

Izaslanstvo Srbije i Crne Gore vodio je pomoćnik ministra za međunarodne gospodarske odnose SCG Dejan Jovović, a izaslanstvo Hrvatske pomoćnica ministra za gospodarstvo Predraga Boić-Ljubić.

BEOGRAD

U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u utorak je, ispitivanjem novih svjedoka, nastavljen postupak protiv 16 optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. godine.

Svjedok Milovan Miladinović, u jesen 1991. godine kapetan u protuzračnoj postrojbi 80. dobrovoljačke motorizirane brigade JNA iz Kragujevca, nije iznio puno detalja o događajima na Ovčari, gdje je u jednoj kući bila smještena njegova postrojba.

Vidio je, kazao je, trećega dana od prestanka borbi u Vukovaru, dva autobusa koja su dovezla ljude iz vukovarske bolnice. Svjedok tvrdi da nije vidio da pripadnici Teritorijalne obrane, koje nije poznavao, maltretiraju zarobljenike. Opisao je da je u kuću gdje je bila njegova postrojba u jednom trenutku dovedeno četvero ljudi i da je kasnije čuo da su oni likvidirani.

Svjedok Milivoj Vukić, 1991. godine vozač JNA u Pančevu, izjavio je da u Vukovaru niti na Ovčari nikad u životu nije bio, da je istina da mu je nadimak "majstor Mile", ali da nije on čovjek istog nadimka koji je, po priči jednog od svjedoka, autobusom vozio zarobljenike u Vukovaru. Suđenje se nastavlja u srijedu, kad će biti ispitani vještaci sudske medicine iz Novog Sada, te dr. Davor Strinović i dr. Milovan Kubat iz Zagreba.

PODGORICA

Europski povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Olli Rehn upozorio je službenu Podgoricu da napuštanje Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) samo po sebi neće ubrzati pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Europska komisija ocijenit će moguće implikacije na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ako Crna Gora odluči napustiti Državnu zajednicu", rekao je Rehn, napominjući da je u ovom trenutku "teško predvidjeti sudbinu europskog puta Crne Gore".

Olli Rehn razgovarao je u Podgorici s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem. Vujanović je rekao Rehnu da "Crna Gora ima obvezu, poštujući međunarodne standarde, omogućiti građanima da odrede njenu budućnost, zbog povijesnih ali i pragmatičnih razloga". Naglasio je da je "strateški interes Crne Gore da bude dio EU".

ATENA

Grčka je u utorak postala šesta zemlja Europske unije koja je ratificirala ustav EU-a, pošto je za nj u parlamentu glasovala velika većina zastupnika.

Za ustavni ugovor je na izvanrednoj sjednici glasovalo 268 zastupnika, a 17 ih je bilo protiv. Potporu ustavu pružile su dvije najveće stranke, konzervativna (na vlasti) i socijalisti (Pasok). Od 300 zastupnika koliko ima jednodomni grčki parlament, 285 ih je sudjelovalo u glasovanju.

Zastupnici iz komunističkog KKE-a i Syn-a, malene lijeve stranke, glasovali su protiv, kao što se predviđalo.

Prije Grčke ustav su ratificirale Litva 11. studenog 2004., Mađarska 20. prosinca, Slovenija 1. veljače, Španjolska, prva koja ga je ratificirala na referendumu 20. veljače i Italija 6.travnja. Europski ustav će stupiti na snagu kada ga u parlamentu ili na referendumu odobri 25 država Europske unije.

RIM

Ministri Nacionalnog saveza u vladi talijanskog predsjednika vlade desnog centra Silvija Berlusconija povjerili su u utorak svoj mandat u ruke čelnika stranke i ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija, a o njihovom konačnom ostanku ili odlasku iz Vlade biti će odlučeno nakon sutrašnjeg obraćanja talijanskog premijera u parlamentu.

Na sastanku vrha Nacionalnog saveza donesena je odluka o povlačenju ministara iz Berlusconijeve vlade. Na Finiju je odluka hoće li se ministri konačno povući iz vlade ili ne. Daljnje sudjelovanje ministara Nacionalnog saveza u radu vlade ovisit će, prema njegovim riječima, o tome što će učiniti premijer odnosno što će reći u srijedu poslijepodne u parlamentu.

MOSKVA

Informacija o podmetnutoj bombi u moskovskom hotelu u kojemu je trebala odsjesti američka državna tajnica Condoleezza Rice, prisilila je pripadnike njezine službene pratnje da visoku dužnosnicu nakon slijetanja u moskovsku zračnu luku odvezu u rezidenciju američkog veleposlanika Alexandera Vershbowa.

Hotel je odmah pretražen i nakon određenog vremena ustanovljeno je da u njemu nema ništa sumnjivo.

"Dobili smo informaciju o tomu da je u hotelu podmetnuta bomba. Državna tajnica nakratko je odvezena u rezidenciju američkog veleposlanika", rekao je novinarima dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. On je također kazao kako će se program nastaviti prema predviđenom planu te da će se državna tajnica Rice večeras sastati s ruskim ministrom obrane Sergejom Ivanovim.

NEVE DEKALEM

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz izjavio je u utorak da je voljan proučiti prijedlog premijera Ariela Sharona da se za tri tjedna odgodi povlačenje iz pojasa Gaze kako se ne bi povrijedili vjerski osjećaji židovskih naseljenika.

"Spreman sam razmisliti o odgodi evakuacije za tri tjedna ako to olakšava stvar stanovnicima" naselja, kazao je Mofaz za AFP u prigodi posjeta naselju Neve Dekalem u pojasu Gaze.

Početak povlačenja koji je bio predviđen za kraj srpnja podudara se, naime, s razdobljem žalosti u židovskom kalendaru zbog rušenja prvog i drugog židovskog hrama u Jeruzalemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙