FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Axa i naftne kompanije spustile cijene europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su pale uslijed gubitaka zabilježenih u sektorimasenzitivnim na izmjene kamatnih stopa, poput francuskog osiguravateljaAxe pred očekivano povećanje američkih kamatnih stopa.
LONDON/FRANKFURT, 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su pale uslijed gubitaka zabilježenih u sektorima senzitivnim na izmjene kamatnih stopa, poput francuskog osiguravatelja Axe pred očekivano povećanje američkih kamatnih stopa.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio za 0,47 posto, na 4.910 bodova. Frankfurtski DAX indeks gotovo se nije mijenjao, na 4.292 boda.

"Axa je jedan od boljih izvođača u proteklih mjesec dana a neki tržišni sudionici samo ostvaruju koristi od toga pred početak sastanka Feda", kazao je londonski trgovac. Dionica Axe oslabila je 1,2 posto.

Na strani gubitnika našao se i sektor naftne industrije, pri čemu su dionice Totala, British Petroleuma i Enija sve redom oslabile oko jedan posto. Njihovo slabljenje potaknuo je pad cijena nafte na svjetskom tržištu i razmatranje novog povećanja isporuka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Tržišni sudionici uvelike su usredotočeni na sastanak američke središnje banke Fed i očekivano povećanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda na 2,75 posto. No ulagače zabrinjava da bi moglo doći do agresivnijeg zaoštravanja monetarne politike kako bi se obuzdavale potrošačke cijene.

"Moglo bi se dogoditi da čelnik Feda Alan Greenspan kaže da iduće povećanje kamatnih stopa neće biti odmjereno kao što je bio slučaj u posljednjih pet ili šest navrata", kazao je jedan analitičar koji je komentirao raspoloženje na njemačkom tržištu dionica.

Ipak, bilo je i dobitnika, pri čemu se izdvaja dionica Metroa, najvećeg svjetskog lanca maloprodaje, koji je objavio da očekuje rast prodaje od pet do šest posto u 2005. budući se ponovno okreće tržištima koja bilježe rast na području istočne Europe, Azije i Rusije.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,32 posto, na 11.841 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙