FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nastavio jačati uoči novih pokazatelja

LONDON, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara ostao jesnažnim uoči objave ključnog američkog gospodarskog pokazatelja opritoku kapitala u zemlju koji treba pokazati uspijeva li SADfinancirati golemi manjak u bilanci plaćanja.
LONDON, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara ostao je snažnim uoči objave ključnog američkog gospodarskog pokazatelja o pritoku kapitala u zemlju koji treba pokazati uspijeva li SAD financirati golemi manjak u bilanci plaćanja.

Do podneva je dolar ojačao 0,2 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2846 dolara. U odnosu na jen ojačao je 0,4 posto, na 108,2 jena. Britanska funta pojeftinila je 0,2 posto, na 1,884 dolara. Švicarski franak izgubio je 0,3 posto na tečaju pa dolar stoji 1,209 franaka.

Očekuje se da podatak o pritoku inozemnog kapitala pokaže da je SAD u ovogodišnjoj veljači privukao 65 milijardi dolara. To bi bilo nešto niže nego u siječnju zabilježenih 91,5 milijardi, no više od u prosjeku potrebnih 55 milijardi dolara mjesečno za pokrivanje 'rupe' u bilanci plaćanja.

Analitičari upozoravaju da bi oštar pad pritoka kapitala mogao fokus ulagača usmjeriti s kratkoročnog pozitivnog cikličnog faktora zaoštravanja monetarne politike prema negativnim strukturalnim faktorima poput golemih američkih manjkova u proračunu i bilanci plaćanja.

"Ako bude naročito loš podatak o pritoku kapitala dogodit će se umjerena prodaja. No tržište je usredotočeno na pozitivne ciklične faktore", kazao je Derek Halpenny, ekonomist pri Bank of Tokyo. "Mnogo veći utjecaj na kretanje dolara imat će idućega tjedna objava podatka o kretanju inflacije u SAD-u", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙