FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar se spustio na najnižu razinu prema jenu u zadnjih 11 dana

LONDON, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolaraspustio se u utorak na deviznim tržištima prema jenu na najnižu razinuu proteklih 11 dana a oslabio je i prema euru uoči objave podatka omanjku u vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a, budući procjeneanalitičara upućuju da će biti blizu rekordne razine.
LONDON, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara spustio se u utorak na deviznim tržištima prema jenu na najnižu razinu u proteklih 11 dana a oslabio je i prema euru uoči objave podatka o manjku u vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a, budući procjene analitičara upućuju da će biti blizu rekordne razine.

Do podneva je dolar oslabio nekih 0,16 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,2987 dolara. oslabio je i 0,11 posto u odnosu na jen, pa iznosi 107,75 jena. Švicarski franak istodobno je poskupio 0,13 posto, pa dolar košta 1,192 franka. Britanska funta gotovo se i nije mijenjala, a tečaj joj iznosi 1,8913 dolara.

Očekuje se da će podatak o manjku u američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji bi trebao biti objavljen poslijepodne, ponovno skrenuti pozornost tržišnih sudionika na goleme američke strukturalne manjkove. Trgovci će također pažljivo iščitavati i zabilješku s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed u potrazi za naznakama budućeg kretanja kamatnih stopa u SAD-u.

"Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni reći će nam da je manjak problem te da je trend dolara i nadalje negativan sa srednjoročnog stajališta. Hoće li se fokus tržišta promijeniti danas ili za nekoliko tjedana ovisi o tome hoće li taj deficit biti vrlo velik", rekao je Bilal Hafeez, valutni strateg pri Deutsche Banku.

Očekuje se da vanjskotrgovinski manjak SAD-a dosegne u veljači 59 milijardi dolara, što bi bio drugi najveći u povijesti tog najvećeg svjetskog gospodarstva, nakon što je u studenome lani iznosio 59,4 milijarde dolara. Vanjskotrgovinski i proračunski deficiti glavni su činitelji koji stoje iza trogodišnjeg trenda klizanja tečaja američke valute.

Krajem dana očekuje se i objava podatka o američkom proračunskom manjku. Tržište očekuje manjak u proračunu u ožujku u visini od 70 milijardi dolara, nešto manje nego u veljači zabilježenih 72,91 milijardu.

Unatoč ključnim gospodarskim pokazateljima, dio trgovaca predviđa da će tržišni sudionici i dalje ostati fokusirani na razlike u kamatnim stopama između SAD-a i Japana te Europe, te da će američka valuta stoga zadržati pozitivan trend.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙