FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar otporan na korekcije

LONDON, 17. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč nizu loših američkihgospodarskih pokazatelja tečaj američkog dolara pokazao se otpornim nakorekcije, tako da se protekloga tjedna na svjetskim deviznimtržištima nije značajnije mijenjao prema najvažnijim svjetskimvalutama
LONDON, 17. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč nizu loših američkih gospodarskih pokazatelja tečaj američkog dolara pokazao se otpornim na korekcije, tako da se protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima nije značajnije mijenjao prema najvažnijim svjetskim valutama

Tečaj dolara u proteklih tjedna dana gotovo se i nije mijenjao prema euru, koji je kraj tjedna dočekao na 1,2924 dolara. No, dobio je 0,4 posto na vrijednosti i u odnosu na jen, pa stoji 107,8 jena. Britanska funta za toliko je pojeftinila, na 1,8923 dolara. Švicarski franak oslabio je istodobno 0,2 posto, pa dolar košta 1,1995 dolara.

'Zelena' valuta ponešto je oslabila u srijedu po objavi neočekivano slabog rasta prometa u američkoj maloprodaji u ožujku, za 0,3 posto umjesto očekivanih 0,7 posto, no zatim se oporavila. Tako se dogodilo i u utorak kada je objavljen novi rekordni američki vanjskotrgovinski manjak, koji je po podacima američkog ministarstva trgovine dosegnuo rekordnih 61 milijardu dolara, premašivši procjene Wall Streeta koje su se kretale oko 59 milijardi.

Mnogi analitičari sumnjaju da su za iznenadni oporavak vrijednosti američke valute odgovorni kratkoročni spekulanti a ozbiljni ulagači u dolar ostaju do daljnjega po strani dok se ne iskristalizira čvršći trend. "Dobili smo dva slaba američka pokazatelja u dva dana, a euro je korigiran poslije svakog od njih. Tržište je zabrinuto da postoje veliki prodavatelji eura pa ulagači oklijevaju prodavati dolare obzirom na brze promjene u zadnjih nekoliko dana", opisao je raspoloženje na tržištu Lee Ferridge, trgovca valutama pri Rabobanku. Glasine da milijarderski ulagač Warren Buffet kupuje ponovno dolare nakon što se lani kladio protiv te valute trgovce su navele na oprez. Lani se kladio protiv dolara u iznosu od 21,4 milijardi dolara.

Krajem tjedna ulagače je oraspoložio podatak o pritoku inozemnog kapitala u SAD-u veljači za 84,5 milijardi dolara. Očekivali su da će priljev iznositi oko 60 milijardi dolara. To je pomoglo nadomjestiti zabrinutosti zbog pada povjerenja potrošača u travnju zbog viših cijena goriva, slabog tržišta rada i pada cijena dionica.

'Zelena' valuta ojačala je od početka godine gotovo pet posto prema euru i jenu nakon što su ulagači odvratili pozornost od američkih strukturalnih manjkova te odlučili iskoristiti pogodnosti koje im pruža sve veći jaz između američkih kamatnih stopa i onih u eurozoni i Japanu. "Ulagači su usredotočeni na strukturne probleme koji okružuju dolar ali su shvatili da i ostale valute imaju slične probleme, pogotovo euro", rekao je valutni strateg Halifay Bank of Scotland, Steven Pearson.

Mnogi na deviznim tržištima čekaju da se iskristalizira jasan trend na tržištu prije nego se odluče na neki potez, a dosta ulagača čeka i na sastanak predstavnika najrazvijenijih država svijeta G7 ovoga vikenda u Washingtonu. Međunarodni monetarni fond u srijedu je objavio da će globalni gospodarski rast ove godine usporiti na 4,3 posto a dobiti opet na zamahu u 2006. iako cijene nafte predstavljaju sve veći rizik za prognoze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙