FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 15. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 15. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

OSLO

Privlačenje norveških investicija u Hrvatsku, znanstvena suradnja dviju zemalja i norveški sustav obalne straže bili su u fokusu bilateralnih razgovora hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića tijekom službenog posjeta Norveškoj.

Kako je istaknuo u razgovoru s hrvatskim novinarima, Mesić je na susretu s norveškim premijerom Kjellom Magneom Bondevikom, s kojim se sastao u četvrtak i kojeg naziva iskrenim prijateljem Hrvatske, najviše vremena posvetio načinima privlačenja norveških ulaganja u Hrvatsku.

"Norveška je zemlja koja nam je mnogo pomogla u ratu i nakon rata. Ali sada smo zaključili da nam više ne treba karitativna pomoć. Nama treba zemlja partner baš poput Norveške, koja može prepoznati svoj interes i investirati svoj kapital u Hrvatsku, posebice u proizvodnju", rekao je Mesić.

OSLO

Predsjednik Republike Stjepan Mesić i norveški premijer Kjell Magne Bondevik zajednički su u petak navečer posjetili tradicionalnu Hrvatsku večer u Oslu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice.

Nazočne je pozdravio predsjednik HTZ Niko Bulić koji je izrazio nadu da će uspješna prošlogodišnja turistička sezona ove godine biti još bolja i najavio povećanje broja noćenja za 15 posto. Na ovoj večeri u petak u Oslu okupilo se više od 200 predstavnika norveškog političkog, kulturnog i javnog života.

Sudjelovanjem na večeri HTZ-a predsjednik Mesić završio je dvodnevni službeni posjet Norveškoj i večeras se vraća u Zagreb.

LUXEMBOURG

Nikakav posjet Zagrebu "promatračke misije" EU-a, koja bi trebala provjeriti stupanj suradnje s Haškim sudom (ICTY), sljedeći tjedan nije predviđen, doznaje se u petak iz izvora luksemburškog predsjedništva EU-a.

Agencija Reuters objavila je u srijedu da će "nižerangirana promatračka misija posjetiti Hrvatsku sljedeći tjedan".

"Luksemburško predsjedništvo nema nikakvih informacija da nekakva misija sljedeći tjedan treba posjetiti Zagreb, kao ni europske institucije u Bruxellesu", rekao je Hini izvor iz luksemburškog predsjedništva.

Radna skupina Europske unije zadužena za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom, osnovana nakon odgode početka pristupnih pregovora, sastat će se prvi put u Luxembourgu 26. travnja. Taj će se sastanak održati na ministarskoj razini. Predviđeno je da se najprije zasebno sastanu članovi te skupine - ministri vanjskih poslova Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, Jean Asselborn, Jack Straw i Ursula Plassnik, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Odmah nakon tog sastanka radna skupina će se odvojeno sastati s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i hrvatskom ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar-Kitarović.

ZAGREB

Posljednjom plenarnom sjednicom posvećenom borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma u sklopu funkcioniranja pravne države, u petak je u Zagrebu završio trodnevni Crans Montana Forum.

Funkcioniranje pravne države općenito bilo je tema još jedne plenarne sjednice posljednjeg dana skupa, na kojoj je posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek ocijenio kako pravna država u cijeloj regiji dobro funkcionira na razini donošenja zakona, ali se problemi javljaju u njihovoj provedbi.

Busek je govorio i na središnjem plenarnom zasjedanju trećeg dana Foruma u okviru teme "Hrvatska u procesu europskog proširenja: jačanje demokracije i gospodarski razvoj".Naglasio je kako je put prema EU-u "pozivnica ulagačima", ustvrdivši kako je Hrvatska ostvarila vrlo pozitivan rezultat glede razvoja, slijedivši u tome Mađarsku i Češku.

BEOGRAD

Za članstvo u Europskoj uniji nužno je ispuniti sve političke uvjete koji su postavljeni, a najvažnija je potpuna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, zajednička je ocjena predstavnika odbora za europske integracije Hrvatskog sabora i Skupštine Srbije i Crne Gore, koji su se sastali u petak u Beogradu, kako bi razmijenili iskustva u procesu približavanja Hrvatske i Srbije i Crne Gore Europskoj uniji.

Članovi parlamentarnih odbora istaknuli su važnost međuparlamentarne suradnje u procesu euroatlantskih integracija, a brojne regionalne inicijative i suradnja, kako je novinarima nakon sastanka rekao predsjednik hrvatskog Odbora Neven Mimica, "olakšavaju i ubrzavaju put ka Europskoj uniji".

Predstavnici hrvatskog Odbora za europske integracije sastali su se i s članovima istoimenog Odbora Skupštine Srbije. Kako je priopćeno iz srbijanskog parlamenta, na sastanku je istaknuta nužnost šire regionalne suradnje, u kojoj će parlamenti imati veću ulogu.

MOSTAR

Središnji odbor HDZ-a BiH na današnjem je zasjedanju u Mostaru i službeno zaključio kako su nužne ustavne promjene u BiH, izjavio je u petak kasno popodne predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak.

On je objasnio kako je najveći dio rasprava na današnjem zasjedanju Središnjeg odbora HDZ BiH bio posvećen ustavnim promjenama. "HDZ BiH želi složenu, decentraliziranu državu u kojoj će svi njeni narodi i građani biti ravnopravni", naglasio je Čolak.

Po Čolakovim riječima u predstojećim ustavnim promjenama HDZ BiH će se zauzimati za tri razine vlasti - državnu i općinsku, te razinu između općina i države.

Čolak je kazao kako bi po zamislima HDZ-a BiH kao srednja razina vlasti trebale biti najmanje tri federalne jedinice, a kako je dodao, može ih biti i više.

LUXEMBOURG

Ministri vanjskih poslova Europske unije, koji su se u petak u Luxembourgu sastali na neformalnom sastanku, najviše su vremena posvetili odnosima s Kinom, kojoj EU želi ukinuti embargo na prodaju oružja, uveden nakon pokolja na trgu Tieananmen 1989. godine.

Na summitu EU-a u prosincu prošle godine, čelnici EU-a dali su mandat Vijeću ministara da do lipnja pripremi odluku o ukidanju embarga, ali prema današnjoj raspravi izgleda da do toga neće doći tako skoro. Jedan od razloga za to je i nedavna odluka kineskog parlamenta, kojom se dopušta uporaba sile u slučaju da Tajvan proglasi neovisnost.

Pri izgradnji tješnjih odnosa s Kinom, EU će voditi računa da Peking poštuje načela do kojih je Europi stalo - ljudska prava, demokracija, poštovanje manjinskih prava.

Ministri vanjskih poslova nastavit će u subotu sastanak raspravom o Bliskom istoku, a poslije podne će im se na radnom ručku pridružiti i kolege iz pristupajućih i kandidatskih zemalja. Hrvatsku će predstavljati ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

ZAGREB

Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, zamjenik jugoslavenskog premijera Nikola Šainović te generali VJ Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević u petak su privremeno pušteni iz pritvora Haškog suda (ICTY) sukladno odluci koje je 14. travnja donijelo III. Raspravno vijeće ICTY-a, priopćio je sud.

Izvršenje odluka o privremenom puštanju na slobodu Milutinovića, Šainovića i Ojdanića bilo je odgođeno 24 sata na zahtjev Tužiteljstva u očekivanju eventualnih žalbi na odluke Raspravnog vijeća. Nakon što je Tužiteljstvo kasnije odlučilo da neće uložiti nikakve žalbe, obavljene su pripreme za brzo privremeno puštanje na slobodu sve četvorice optuženi, navodi se u priopćenju suda.

Milutinović, Šainović, Ojdanić i Lazarević otputovali su za Beograd zajedno s ministrom uprave Srbije Zoranom Lončarom.

PEKING/TOKIO

Kina je u petak pozvala građane da ne organiziraju nove protujapanske prosvjede kad ovog vikenda u posjet dođe japanski ministar vanjskih poslova.

Tisuće ljudi sudjelovale su prošle subote i nedjelje na protujapanskim prosvjedima u najmanje četiri kineska grada, a pozivi na novi val prosvjeda ovoga vikenda šalju se putem internet chatrooma, e-maila i SMS-ova.

Prosvjedi, izazvani time što Tokio ne priznaje okrutnosti koje su japanske snage počinile tijekom Drugog svjetskog rata, poklopili su se s nastojanjima Japana da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, čemu se Kina protivi.

PRAG

Češki predsjednik Vaclav Klaus objavio je u petak da će raspisati prijevremene izbore ne riješe li tri stranke iz neuspjele vladajuće koalicije premijera Stanislava Grossa višemjesečnu krizu.

Klaus je nezadovoljan što su Grossovi socijaldemokrati odbili plan prema kojem bi premijer podnio ostavku kako bi se mogla osnovati nova većinska vlada s centrističkim Kršćanskim demokratima i desnom Slobodarskom unijom.

Stranke se već mjesecima spore oko Grossovih privatnih financija. Kršćanski demokrati istupili su iz koalicije i povratak uvjetuju Grossovim odlaskom.

Redoviti izbori trebali bi se održati sredinom iduće godine.

"Odgovore li potvrdno (o tome da dogovor o vladi nije postignut), odmah ću započeti pregovore o prijelaznoj vladi i pripremama za prijevremene izbore", poručio je Klaus.

PRIŠTINA

U oružanom napadu za sada nepoznatih osoba, izvedenom iz vozila u pokretu, u petak je u blizini Peći ubijen Enver Haradinaj, brat bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, koji se trenutno nalazi u haškom pritvoru.

Tu vijest je potvrdio ravnatelj regionalne bolnice u Peći Isa Kaliqani i kosovska policijska služba u Peći.

Na mjesto zločina odmah su izašli pripadnici kosovske policijske službe i tužitelj Okružnog suda u Peći kako bi ispitali okolnosti napada. Cesta Peć-Dečani, u blizini sela Raušić gdje je napad izveden, blokirana je, kao i ulazi u pećku bolnicu kamo je napadnuti doveden nakon ranjavanja od čijih je posljedica ubrzo preminuo.

Policija za sada nije objavila službeno priopćenje o motivima ovog teškog incidenta, a niti o mogućim osumnjičenima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙