FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši studenti Sveučilišta Duquesne u veleposlanstvu RH u Washingtonu

WASHINGTON,15. travnja(Hina) - Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonupriredilo je u četvrtak prijam za bivše studente Sveučilišta Duquesneiz Pittsburgha jačajući već razvijene prijateljske veze.
WASHINGTON,15. travnja(Hina) - Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu priredilo je u četvrtak prijam za bivše studente Sveučilišta Duquesne iz Pittsburgha jačajući već razvijene prijateljske veze.

Nekoliko desetina nazočnih pozdravili su hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Neven Jurica i predsjednik Sveučilišta Duquesne Charles Dougherty podsjetivši na kulturni doprinos koji su Hrvati dali Pittsburghu i Sveučilištu.

Među bivšim studentima Duquesnea bio je i visoki američki dužnosnik general Michael Hayden, direktor Nacionalne obavještajne agencije, obavještajne službe ministarstva obrane.

Hayden će uskoro postati drugi čovjek cijele američke obavještajne zajednice nakon što ga Senat potvrdi za zamjenika nacionalnog obavještajnog direktora Johna Negropontea.

Hayden je, kako je rekao hrvatskim novinarima, već nekoliko puta posjetio Hrvatsku. Prvi put u 1980-tim u privatnom posjetu, a potom je nekoliko puta posjetio stožer UNPROFOR-a u Zagrebu tijekom rata u Bosni i Hercegovini. General Hayden je od 1993. do 1995. bio obavještajni direktor pri stožeru Američkog europskog zapovjedništva u Stuttgartu.

Hrvatsko veleposlanstvo i Sveučilište Duquesne uspostavili su dobre odnose koji su doveli do toga nekoliko studenata iz Hrvatske studira na ovom Sveučilištu, a uskoro bi još nekoliko njih trebalo dobiti stipendije za studij na Duquesnu.

Poticaj prijateljskim odnosima hrvatskog veleposlanstva i Sveučilišta Duquesne dala je i činjenica da u Pittsburghu živi velika zajednica američkih Hrvata od kojih su mnogi studirali na Duquesneu i dali doprinos njegovu razvoju.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je u rujnu prošle godine tijekom boravka u Sjedinjenim Državama posjetio i Sveučilište Duquesne i tom prigodom primio priznanje Sveučilišta za približavanje Hrvatske euroatlantskim integracijama i napore u reformiranju svoje stranke Hrvatske Demokratske Zajednice.

Susret u veleposlanstvu nastupom je uveličao Duquesnov tamburaški ansambl Tamburitzans koji su osnovali američki Hrvati, a danas gostuje diljem Sjedinjenih Država izvodeći narodnu glazbu zemalja cijele istočne Europe, među kojima i Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙