FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci: nema opasnosti od širenja meningokokne sepse među studentima

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Nema nikave opasnosti od širenjameningokokne sepse među studentima u Studentskom domu Cvjetno naselje,a svi koji su bili u dodiru s oboljelom praktikanticom u kuhinjiprimaju odgovarajuću zaštitnu terapiju, izjavio je danas voditeljepidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba VelimirJohn.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Nema nikave opasnosti od širenja meningokokne sepse među studentima u Studentskom domu Cvjetno naselje, a svi koji su bili u dodiru s oboljelom praktikanticom u kuhinji primaju odgovarajuću zaštitnu terapiju, izjavio je danas voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Velimir John.

Meningokokna sepsa prenosi se kapljično i nemoguće ju je prenijeti putem hrane jer se radi o osjetljivoj bakteriji koja ne može samostalno preživjeti. "U potpunosti nadziremo situaciju i nema razloga za strah", rekao je John Hini.

Epidemiolozi su odmah po dojavi o pojavi bolesti proveli zdravstveni nadzor obitelji oboljele, djelatnika kuhinje te osoba s kojima je u dodiru u školi, pa je tako zaštitnoj terapiji, tj. kemoprofilaksi podvrgnuto 40-ak osoba.

"Večernji list" objavio je u današnjem broju da je praktikantica u kuhinji Studentskog doma Cvjetno naselje, koja je tamo bila na praksi, dobila meningokoknu sepsu te se već nekoliko dana liječi u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". List također navodi da Uprava Studentskog doma nije na to upozorila studente i pozvala ih da se u slučaju sličnih simptoma jave liječniku.

Voditelj odjela za prehranu Studentskog centra Bernard Marić izjavio je da se oni ponašaju u skladu s preporukama epidemiološke službe zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo koja je prekjučer posjetila i provela mjere u domskom restoranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙