FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni radovi Društva studenata "Lucius"

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Novi broj "Luciusa", zbornika radovaDruštva studenata povijesti "Ivana Lučića - Luciusa" iz Zagreba, iZbornik radova Gradske marginalne skupine u Hrvatskoj kroz srednjivijek i ranomoderno doba, predstavljeni su danas u Matici hrvatskoj uZagrebu.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Novi broj "Luciusa", zbornika radova Društva studenata povijesti "Ivana Lučića - Luciusa" iz Zagreba, i Zbornik radova Gradske marginalne skupine u Hrvatskoj kroz srednji vijek i ranomoderno doba, predstavljeni su danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

"Lucius" na 400 stranica donosi oko 35 znanstvenih članaka, prikaza i izvješća od kojih je drugi blok tematski vezan uz progon vještica u srednjem vijeku.

Skupili smo mnogo uspješnih studentskih radova koji zavrjeđuju da budu objavljeni pa smo se odlučili da ovaj svezak bude dvobroj (4-5), kazao je glavni i odgovorni urednik Tomislav Popić.

"Lucius" je jedan od pokušaja da među studentima populariziramo povijesne znanosti i istraživački duh, čemu pripada i biblioteka "Dies historiae" u kojoj će biti objavljivani radovi sa znanstvenih kolokvija, kazao je tajnik Društva Stipe Tutiš, govoreći o zborniku Gradske marginalne skupine u Hrvatskoj kroz srednji vijek i ranomoderno doba.

Zbornik na oko 130 stranica objavljuje sedam radova s kolokvija održana 10. prosinca 2003. u Zagrebu u organizaciji Društva studenata povijesti "Ivana Lučića - Luciusa" i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Autori propituju koncepciju marginalnosti i istražuju brigu za marginalne skupine u srednjem vijeku te pišu o nezakonitoj djeci i konkubinama u gradskim naseljima srednjovjekovne Slavonije, o prostituciji u Dubrovniku i položaju stranaca.

Zrinka Nikolić sa Zavoda za hrvatsku povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta ocijenila je da je riječ o u svijetu aktualnim temama koje u Hrvatskoj još nisu dovoljno poznate. Tekstovi se temelje na novim metodama i bave se modernističkim temama koje se mogu popularizirati preko studentskih radova, rekla je.

Društvo studenata povijesti "Ivana Lučića - Luciusa", koje okuplja oko 150 studenata povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, osnovano je 1999. Cilj mu je okupljanje sadašnjih studenata povijesti Hrvatskih studija te studenata povijesti drugih fakulteta u Hrvatskoj zainteresiranih za promicanje i istraživanje hrvatske nacionalne povijesti.

(Hina) xiluc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙