FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vujadin Popović stigao u pritvor ICTY-a

DEN HAAG/ZAGREB, 14. travnja 2005.(Hina) - Bivši oficir vojskebosanskih Srba (VRS) Vujadin Popović, jedan od glavnooptuženih zagenocid u Srebrenici 1995., u četvrtak je nakon dolaska iz Beograda ipredaje nizozemskim vlastima, prebačen u pritvor Haškog suda (ICTY).
DEN HAAG/ZAGREB, 14. travnja 2005.(Hina) - Bivši oficir vojske bosanskih Srba (VRS) Vujadin Popović, jedan od glavnooptuženih za genocid u Srebrenici 1995., u četvrtak je nakon dolaska iz Beograda i predaje nizozemskim vlastima, prebačen u pritvor Haškog suda (ICTY).

"Vujadin Popović danas je prebačen u pritvor ICTY-a. U bijegu je bio tri godine", navodi se u priopćenju suda.

Popović (48) je posljednji iz tzv. "srebreničke petorke" - visokih oficira VRS koji su operativno proveli plan o likvidaciji više od 7.000 Bošnjaka zarobljenih kod Srebrenice, koji se predao Den Haagu. Prije njega to su učinili Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Vinko Pandurević i Ljubiša Borovčanin.

Od ukupno 18 Srba koje ICTY tereti za upletenost u pokolj u Srebrenici na slobodi su samo još general Zdravko Tolimir, te Radovan Karadžić i Ratko Mladić, čelnici bosanskih Srba koji su u bijegu deset godina.

Popović je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio pomoćnik zapovjednika Drinskog korpusa VRS zadužen za sigurnost.

Optužnica ga po osobnoj odgovornosti tereti za genocid i suučesništvo u genocidu, zatim za istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno preseljenje stanovništva kao zločine protiv čovječnosti i u jednoj točki za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

Popović je u Den Haag doputovao u pratnji srbijanskog ministra uprave Zorana Lončara, koji će sudu predati jamstva za njegovo puštanje na slobodu do početka suđenja.

On je 13. optuženik kojeg su vlasti u Beogradu prebacile u pritvor ICTY-a od listopada 2004., uz tipizirano priopćenje s izjavom kako se predaje sudu "u najboljem interesu obitelji, naroda i države".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙