FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Borovčanin u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu

DEN HAAG/ZAGREB,1. travnja(Hina) - Bivši zapovjednik specijalnepolicije MUP-a Republike Srpske general Ljubomir Borovčanin, optuženza genocid u Srebrenici, u petak je nakon dolaska iz Beograda idobrovoljne predaje smješten u pritvor Haškog suda (ICTY) uScheveningenu, priopćio je sud.
DEN HAAG/ZAGREB,1. travnja(Hina) - Bivši zapovjednik specijalne policije MUP-a Republike Srpske general Ljubomir Borovčanin, optužen za genocid u Srebrenici, u petak je nakon dolaska iz Beograda i dobrovoljne predaje smješten u pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu, priopćio je sud.

"Borovčanin je danas prebačen u pritvor ICTY-a, nakon što je u bijegu proveo oko dvije i pol godine", navodi se u priopćenju.

S Borovčaninom su u Haag doputovali srbijanski ministar uprave Zoran Lončar i ministar unutarnjih poslova RS Darko Matijašević.

Optužnica, potvrđena u rujnu 2002., tereti Borovčanina (45), u šest točaka za genocid, istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno preseljavanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice u srpnju 1995.

Prema optužnici, Borovčanin je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je rezultirao pokoljem više od 7.000 vojno sposobnih Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice 11. srpnja 1995., i deportacijom bošnjačkih žena, djece i staraca.

Od 12. do 18. srpnja Borovčanin je kao zapovjednik zajedničkih snaga MUP-a "bio umiješan u nasumične likvidacije zarobljenika u Potočarima i Bratuncu i masovna organizirana ubijanja u Potočarima i Tišći, duž puta Bratunac-Milići te na području Zvornika", stoji u optužnici.

Nakon Ljubiše Beare, Drage Nikolića i Vinka Pandurevića, on je četvrti član tzv. "srebrničke petorke" koji se od prosinca 2004. našao iza haških rešetaka a u bijegu je još Vujadin Popović.

"Srebreničku petroku" je glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte u svojim izvješćima svrstavala po važnosti odmah iza trojice najtraženijih haških bjegunaca - Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine.

Borovčanin je jedanaesti haški optuženik iz Srbije ili RS kojeg su vlasti u Beogradu od kraja prosinca 2004. prebacili u Haag. Ministar Lončar danas je najavio da će se i preostalih 13 optuženika, čije izručenje ICTY traži od Srbije i RS, naći u Haagu prije 12. travnja kada Europska komisija treba razmatrati tzv. Studiju o izvodljivosti pridruživanja Srbije i Crne Gore EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙