FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srpski general Vinko Pandurević u pritvoru Haškog suda

ZAGREB/DEN HAAG,23. ožujka(Hina) - Umirovljeni general vojske bosanskihSrba Vinko Pandurević, optužen za genocid u Srebrenici, u srijedu jenakon dolaska iz Beograda i predaje nizozemskim vlastima, prebačen upritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu, priopćio je sud.
ZAGREB/DEN HAAG,23. ožujka(Hina) - Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Vinko Pandurević, optužen za genocid u Srebrenici, u srijedu je nakon dolaska iz Beograda i predaje nizozemskim vlastima, prebačen u pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu, priopćio je sud.

Pandurević (45) je optužen za genocid koji su srpske snage počinile nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. kada su nakon zauzimanja te istočnobosanske enklave pod zaštitom UN-a, pobili sve vojno sposobne muškarce koje su zarobili, njih više od 7000.

Optužnica ga u osam točaka tereti za genocid, suučesništvo u genocidu, likvidacije, progon i deportacije kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Nakon Ljubiše Beare i Drage Nikolića, Pandurević je treći pripadnik tzv. "srebreničke petroke" koji se predao. U bijegu su još uvijek Ljubomir Borovčanin i Vujadin Popović.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, znala je povremeno i usput podsjetiti na važnost uhićenja "srebreničke petorke" optuženika za genocid, nakon što bi nabrojala imena trojice najtraženijih haških bjegunaca - "Karadžića, Mladića i Gotovine".

Pandurević je u ljeto 1995. bio zapovjednik Zvorničke brigade VRS-a čiji su pripadnici činili glavninu snaga VRS-a koje su, kako navodi optužnica, "od 12. do 19. srpnja 1995. muslimanske žene i djecu deportirale u Kladanj, a više od 7000 muslimanskih muškaraca zarobile, zatočile i na više mjesta, pretežito u okolici Zvornika, organizirano i sustavno strijeljale i pokopale".

Inženjerijske postrojbe Zvorničke brigade su, prema optužnici, naknadno nastojale prikriti zločin iskapanjem, preseljavenjem i ponovnim pokapanjem leševa iz masovnih grobnica.

ICTY je prošle godine generala Radislava Krstića, zapovjednika Drinskog korpusa VRS, kojem je pripadala i Zvornička brigada, pravomoćno osudio na 35 godina zatvora za suučesništvo u genocidu.

Presudom je utvrđeno da su u Srbi u Srebrenici počinili genocid, najteži zločin kodificiran međunarodnim humanitarnim pravom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙