FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Beara se ne osjeća krivim ni prema izmijenjenoj optužnici

DEN HAAG/ZAGREB, 13. travnja 2005.(Hina) - Bivši načelnik za sigurnostglavnog stožera vojske bosanskih Srba (VRS) Ljubiša Beara u srijedu sepred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv prema dvije nove točkeizmijenjene optužnice koja ga tereti za genocid u Srebrenici.
DEN HAAG/ZAGREB, 13. travnja 2005.(Hina) - Bivši načelnik za sigurnost glavnog stožera vojske bosanskih Srba (VRS) Ljubiša Beara u srijedu se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv prema dvije nove točke izmijenjene optužnice koja ga tereti za genocid u Srebrenici.

Beara (65) je rekao da nije kriv za sudjelovanje u zavjeri da se počini genocid ni za prisilno preseljenje stanovništva, za što ga dodatno tereti izmijenjena i dopunjena optužnica od 30. ožujka.

Na prvom stupanju pred sud 11. studenoga 2004. Beara je odbacio optužbe za genocid i suučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubojstva i progon na rasnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi. Prva optužnica protiv Beare podignuta je 26. ožujka 2002., a on se ICTY-u predao 10. listopada 2004.

"Optuženi je ušao u dogovor s dvije ili više osoba da počini zločin genocida. Optuženi je imao namjeru počiniti genocid", navodi se u novoj točki optužbe za zavjeru da počini genocid.

Beara je jedan od glavnookrivljenih za pokolj više od 7.000 vojno sposobnih Bošnjaka koje je VRS zarobila kod Srebrenice u srpnju 1995. Kao ostale sudionike zavjere optužnica navodi zapovjednika VRS-a Ratka Mladića i najviše oficire Drinskog korpusa VRS - Milenka Živanovića, Radislava Krstića, Vinka Pandurevića, Vujadina Popovića i Dragu Nikolića.

Generala Krstića ICTY je 2003. pravomoćno osudio na 35 godina zatvora za pomaganje u genocidu, i on se nalazi na izdržavanju kazne u Velikoj Britaniji. Svi ostali su u pritvoru ICTY-a osim Vujadina Popovića, čije je prebacivanje u Den Haag najavljeno za četvrtak, i Ratka Mladića, koji je među sedam preostalih bjegunaca čije izručenje Haški sud traži od vlasti u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙