FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. travnja 2005.(Hina) - Pegled vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 14. travnja 2005.(Hina) - Pegled vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Tajnik kabineta ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Šangut opovrgnuo je danas na konferenciji za novinare medijske napise o brzini kojom mu je povećan stupanj invalidnosti, i izjavio da je unatoč tim neistinama ministrici podnio ostavku. Šangut smatra da je svrha članka u današnjem Večernjem listu još jedan od nesmiljenih napada na ministricu Kosor te na braniteljsku populaciju u cjelini i najavio da će zadovoljštinu potražiti sudskim putem, a autora članka prijaviti Sudu časti HND-a. Na upit novinara Večernjeg lista kako to da se ispis iz Ministarstva, koji je bio temelj za članak i njegovi navodi ne podudaraju, Šangut je rekao da ne zna, te da je problem možda tehničke naravi i nakon toga napustio konferenciju za novinare.

ZAGREB - Glavni sindikalni povjerenik u Sljemenu Branko Mišković izjavio je nakon današnjeg prosvjeda dvjestotinjak radnika Sljemena pred Uredom Finagre na Trgu bana Jelačića da radnici nisu postigli ništa, te je najavio prosvjed na Markovu trgu za desetak dana. Radnici Sljemena tražili su od predstavnika Finagre, vlasnika 73,4 posto dionica Sljemena, isplatu plaća za siječanj i veljaču. "Čelnici Finagre tvrde da nemaju nikakvih obveza prema radnicima Sljemena", rekao je Mišković. "Tražit ćemo od Vlade i premijera Ive Sanadera rješenje problema i dok ga ne dobijemo nećemo se maknuti s Markova trga", dodao je Mišković.

ZAGREB - Manje od 10 posto hrvatskih tvrtki ima svoj ured u Bruxellesu, angažira profesionalne lobiste ili ima poseban odjel i vlastite stručnjake koji prate zakonsku regulativu i kretanja na tržištu Europske unije (EU), odnosno na zadovoljavajući način komunicira s europskim institucijama. Pokazalo je to istraživanje koje je provela Zaklada za promicanje gospodarskih interesa, čiji je upravitelj Željko Ivančević na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo da je taj podatak zabrinjavajući posebice ako se uzme u obzir da su za anketu birani subjekti koji bi trebali imati gospodarskog interesa za suradnju s EU.

ZAGREB - Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić rekao je danas kako izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi diskriminiraju građane srpske narodnosti jer pravo na glasovanje imaju oni koji imaju stalno prebivalište i uvedeni su u birački spisak. Osvrćući se na novoosnovano Koordinacijsko tijelo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj za čijeg je predsjednika izabran Milorad Pupovac Đukić je rekao da nitko nije opunomoćio Pupovca niti Koordinaciju "samozvanih delegata da donosi zastavu, odnosno simbole etničke pripadnosti". "Pupovac se ponaša na način kao da "nosi svesrpsku rodnicu ili maternicu u džepu iz koje izrastaju veliki ljudi, a među tim velikim ljudima jedino i samo najveći je on", zaključio je Đukić.

ZAGREB - Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti zatražio je danas od Vlade da odustane od najave spajanja dvaju trgovačkih društava u državnom vlasništvu - gubitaša Vjesnika d.d. s Narodnim novinama d.d. kako bi se zaštitila ta profitabilna tvrtka, omogućilo njezino daljne pozitivno poslovanje i očuvala radna mjesta. "Umjesto spajanja s Narodnim novinama i stvaranja još jedog gubitaša, tražimo razdvajanje Hrvatske tiskare od lista Vjesnik koji su spojeni 1998. godine, zbog čega je došlo do preljevanja novca iz profitabilne tiskare u neprofitabilni dnevni list", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata grafičara Stjepan Kolarić.

ZAGREB - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavio je organiziranje štrajka u srednjim školama jer poslodavac nije danas potpisao Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjim školama, koji je zaposlenicima trebao osigurati povećanje plaća od 5,6 posto. Pozivamo Vladu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da do ponedjeljka potpišu Kolektivni ugovor, rekao je glavni tajnik Nijaz Karić na današnjoj konferenciji za novinare. Ako do toga ne dođe, Sindikat najavljuje organiziranje štrajka krajem školske godine, kao i skoro pokretanje oko 12 tisuća pojedinačnih tužbi zbog neisplaćenog smjenskog rada u zadnje tri godine.

SAVUDRIJA - U Savudrijskoj vali jutros se dogodio novi incident kada je oko sedam sati uočena slovenska ribarica kako podiže mreže na 0,35 nautičkih milja južnije od crte razgraničenja u hrvatskim teritorijalnim vodama, izvijestila je danas istarska policija. Ribarici se oko osam sati pridružilo i plovilo slovenske policije, a premda ih je hrvatska policija odmah upozorila da se nalaze u hrvatskom moru, plovilo slovenske policije i ribarica napustili su lokaciju tek oko deset sati.

ZAGREB - Tri specijalizirana međunarodna sajma objedinjena u grupu sajmova Građenje i opremanje, na kojima će nastupiti 1.605 izlagača iz 31 zemlje, održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 23. travnja, najavljeno je na današnjoj konfereciji za novinare Zagrebačkog velesajma. U sastavu grupe sajmova Građenje i opremanje su 29. međunarodni sajam graditeljstva, 46. međunarodni sajam obrtništva i 18. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda - Interklima. Iako su sajmovi užeg stručnog karaktera, Zagrebački velesajam očekuje dobru posjećenost građana koji će na jednom mjestu moći vidjeti sve novosti u gradnji kuća i opremanju stanova.

ZAGREB - U božićnoj akciji prikupljanja pomoći za siromašne obitelji u Hrvatskoj "Za 1000 radosti" i akciji prikupljanja pomoći stradalima u tsunamiju u Južnoj Aziji, koje je organizirao Hrvatski Caritas, prikupljeno je oko devet milijuna kuna, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. U akciji "Za 1000 radosti" prikupljeno je ukupno 3,750.000 kuna, a za pomoć stradalima u tsunamiju prikupljeno je 5,350.000 kuna, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa Ivan Milovčić. U povodu svršetka dviju velikih dobrotvornih akcija Hrvatski je Caritas najavio svečani koncert sarajevskog zbora Pontanima 15. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

ZAGREB - Akademik Vladimir Matković, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) preminuo je jučer u Zagrebu, priopćeno je danas iz HAZU-a. Rođen je 1915. u Belišću. Bio je redovni profesor na Elektro-tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplomiranja 1943. radio je na komunikacijskim uređajima, a prvi njegovi radovi nakon Drugog svjetskog rata vezani su uz višestruka iskorištenja telefonskih veza. Ti su radovi, napominju iz HAZU-a, postali osnova buduće automatske telefonske mreže u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙