FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Sanader i Terzić u tihom sukobu - tisak

BANJA LUKA, 14. travnja 2005. (Hina) - Premijeri BiH i Hrvatske AdnanTerzić i Ivo Sanader u tihom su diplomatskom sukobu zbog Sporazuma oslobodnoj trgovini i luke Ploče, potvrdilo je nekoliko sugovornika izVijeća ministara BiH banjalučkim "Nezavisnim novinama" od četvrtka.
BANJA LUKA, 14. travnja 2005. (Hina) - Premijeri BiH i Hrvatske Adnan Terzić i Ivo Sanader u tihom su diplomatskom sukobu zbog Sporazuma o slobodnoj trgovini i luke Ploče, potvrdilo je nekoliko sugovornika iz Vijeća ministara BiH banjalučkim "Nezavisnim novinama" od četvrtka.

Izvori lista ovu tvrdnju argumentiraju činjenicom da je Terzić odbio sudjelovati na Crans Montana Forumu, čiji je domaćin hrvatski premijer Ivo Sanader, a stvarni razlog Terzićeva izostanka je, kako tvrde, prosvjed zbog navodnog odbijanja Hrvatske da razgovara o dva goruća otvorena pitanja - Sporazumu o slobodnoj trgovini i luci Ploče.

Crans Montana Forum održava se u Zagrebu od 13. do 15. travnja, a Ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je dan prije otvaranja ovog foruma priopćio da Terzić neće putovati u Zagreb.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko potvrdio je da Hrvatska nije odgovorila na zahtjev BiH da se na mješovitoj komisiji razgovara o izmjenama Sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Mi smo dva puta tražili da se razgovara o ugovorima, ali još nismo dobili odgovor", kazao je Doko u "Nezavisnim novinama".

Vijeće ministara BiH nedavno je donijelo odluku kojom se uvode carine na određene poljoprivredne proizvode iz Hrvatske, a koji su, prema ranijem Sporazumu o slobodnoj trgovini, oslobođeni plaćanja carina.

"Mi smo otvoreni da o svim pitanjima razgovaramo sa susjednom i prijateljskom BiH", kazao je u srijedu, po pisanju lista, glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček. On je, međutim, odbio komentirati Terzićev izostanak s Crans Montana Foruma.

U priopćenju službe za informiranje Vijeća ministara BiH, dan uoči početka Crans Montana Foruma, stoji kako je Terzić morao odustati od sudjelovanja na skupu koji, na poziv premijera Sanadera, u Zagrebu okuplja predstavnike gospodarstava i vlada 20-tak zemalja, zbog pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom koji su u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙