FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament BiH o vanjskotrgovinskom sporu sa susjedima

SARAJEVO,24. ožujka(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne iHercegovine prihvatio je u četvrtak informaciju Vijeća ministara BiH orazlozima privremene suspenzije dijelova ugovora o slobodnoj trgovinis Hrvatskom odnosno Srbijom i Crnom Gorom, obvezavši istodobno vladuda mu najkasnije za tri mjeseca dostavi analizu učinka ovih odluka ipredloži daljnje mjere.
SARAJEVO,24. ožujka(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine prihvatio je u četvrtak informaciju Vijeća ministara BiH o razlozima privremene suspenzije dijelova ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom odnosno Srbijom i Crnom Gorom, obvezavši istodobno vladu da mu najkasnije za tri mjeseca dostavi analizu učinka ovih odluka i predloži daljnje mjere.

Informaciju o suspenziji vanjskotrgovinskih ugovora sa susjedima zastupnicima je na njihovo inzistiranje na sjednici u Sarajevu predstavio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, koji je kazao kako su s Hrvatskom već započeli razgovori s ciljem pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja za nastali spor.

BiH je ranije ovog mjeseca, pozvavši se na članak 13 Ugovora o slobodnoj trgovini, ponovo uvela carine na uvoz mesa i mesnih prerađevina te mlijeka i mliječih prerađevina iz Hrvatske, s obrazloženjem da je bescarinski uvoz ugrozio domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Cilj je bosanskohercegovačke strane, kako je parlamentarcima pojasnio Terzić, doći do aneksa Ugovora o slobodnoj trgovini kojim bi se zaštitila pozicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika.

Hrvatskoj strani, po njegovim rječima, ponuđeno je da se što prije sastanu stručne skupine koje bi radile na trajnom rješavanju ovog problema, a odgovor iz Zagreba još se očekuje.

Pojašnjavajući razloge suspenzije vanjskotrgovinskog ugovora sa SCG, Terzić je kazao kako je ta mjera odgovor na postupke Srbije kojim su prekršena pravila GATT-a iz 1994. godine.

Srbija je tijekom 2004. i 2005. godine koristila proračunska sredstva za poticaj izvoza svojih roba u BiH.

Stručnjaci iz BiH i SCG već su dogovorili sastanak za 11. travnja kako bi dogovorili način rješavanja ovog spora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙