FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Dnevni avaz: Gledajte svoja posla, BiH ostavite na miru

SARAJEVO,2. travnja(Hina) - Emisija Otvoreno Hrvatske televizije (HTV)koja se ovog tjedna bavila smjenom hrvatskog člana PredsjedništvaBosne i Hercegovine Dragana Čovića i u tom svjetlu položajem Hrvata uBiH i odnosom Hrvatske prema BiH izazvala je oštre reakcijebosanskohercegovačke javnosti, ocjenjuje u subotu sarajevski Dnevniavaz.
SARAJEVO,2. travnja(Hina) - Emisija Otvoreno Hrvatske televizije (HTV) koja se ovog tjedna bavila smjenom hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i u tom svjetlu položajem Hrvata u BiH i odnosom Hrvatske prema BiH izazvala je oštre reakcije bosanskohercegovačke javnosti, ocjenjuje u subotu sarajevski Dnevni avaz.

Svoje ogorčenje i negodovanje zbog "bespotrebnog uplitanja pojedinaca iz susjedne države u unutarnje stvari BiH" u razgovoru za Avaz iznio je Haris Silajdžić, bivši bosanskohercegovački premijer.

"Kompletna emisija predstavljala je korak unatrag, prije svega u odnosu na službenu politiku Hrvatske prema BiH, a i kada je u pitanju politika Dragana Čovića kao člana Predsjedništva BiH u odnosu na izgradnju države BiH i njen put prema europskim integracijama", izjavio je Silajdžić.

Dodao je da je očito riječ o pokušaju nekih marginaliziranih političkih krugova u Hrvatskoj da otvore novu frontu.

"Apsolutno je deplasirana teza o ugroženosti Hrvata u BiH u odnosu na ostale. Ta priča nije potkrijepljena nikakvim činjenicama i zbog toga što bi činjenice i brojevi pokazali malo drugačiju sliku", tvrdi Silajdžić zaključujući kako su u BiH svi podjednako ugroženi sporim reformama.

Silajdžić drži kako su rasprave poput one u emisiji Otvoreno Hloverke Novak-Srzić zapravo povratak u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i "jedna, ne baš uspješna kopija politike bivšeg režima u Beogradu".

"Taj režim je sam sebe negativno definirao, odnosno nikad nije znao za što je, ali je znao protiv koga je i protiv čega je. Ne mogu ne uputiti primjedbu na svu priču o brizi tih nekih političkih snaga iz Hrvatske za Hrvate u BiH. Otkad se te snage brinu za Hrvate, u BiH nedostaje oko pola Hrvata i stoga oni nemaju moralno pravo bilo što pričati", kaže Silajdžić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙